Πλεύρης: Δεν καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι εξετάζεται για το καλοκαίρι


Τα σενάρια περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αφού όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν διαρροές περί οδικού χάρτη άρσης των μέτρων.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι εξετάζεται για το καλοκαίρι

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Σχετικά με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι αναστέλλονται από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου. Μετά όμως θα επανεξεταστούν και οι όποιες αποφάσεις θα συναρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.


«Όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι τον Σεπτέμβριο υπάρχει φόβος σύμφωνα και με τον ΠΟΥ ο κορονοϊός να επιστρέψει επιθετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία της συγγενούς στάσιμης νυχτερινής τύφλωσης σε σκύλους δίνει ελπίδες και για τους ανθρώπους


Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, είπε ότι υπάρχουν δυο όψεις: Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες, εντός και εκτός ΜΕΘ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έχει το γεγονός ότι το 85% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι και το 90% των άνω των 60.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι μαθητές θα υποχρεούνται στη διενέργεια μόνο ενός self test την εβδομάδα από την 1η Απριλίου και μετά.

Για το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Στο σκέλος της αναστολής των υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως οι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ έως και τις 31/12. Μετά το ζήτημα τους θα επανεξεταστεί ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία. Ο Υπουργός Υγείας, είπα ότι από τους 7.000 υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή αρχικά, αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεμβολίαστοι οι περίπου 3.500, αλλά υπάρχουν και πολλοί που επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι εμβολιάστηκαν.

Διαβάστε επίσης:
Αξονική τομογραφία: Μια σημαντική διαγνωστική εξέταση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.