Μήπως είμαι έγκυος; Αναλυτικά τα συμπτώματα από την 1η έως την 5η εβδομάδα κύησης για ένα φυσιολογικό τοκετό


Αισθάνεστε ότι είστε έγκυος; Σκέφτεστε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης; Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να επιβεβαιώσουν τις υποψίες σας και είναι ορατά από την 1η εβδομάδα κύησης και εντείνονται κατά την 2η, την 3η, την 4η και την 5η εβδομάδα κύησης.

Αν μάλιστα ο στόχος σας είναι ένας φυσιολογικός τοκετός, τότε θα πρέπει, από τις πρώτες εβδομάδες κύησης ακόμα, να ακολουθείτε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας και να κάνετε τις τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε μαζί την ομαλή εξέλιξη του εμβρύου.

Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά τα συμπτώματα από την 1η μέχρι και την 5η εβδομάδα κύησης, όπως τα εξηγεί ο κορυφαίος μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Ελευθέριος Αναστασάκης:

Από την αρχή

Η 1η εβδομάδα κύησης είναι η πιο καθοριστική, καθώς θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες, να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και να κόψετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά την 1η εβδομάδα κύησης είναι η πτώση της θερμοκρασίας του σώματός σας, με απότομη αύξησή της στη φάση της ωορρηξίας, ενώ θα παρατηρήσετε και αυξημένη βλέννα του τραχήλου.



Οι επόμενες εβδομάδες

Στην 2η εβδομάδα κύησης, το γονιμοποιημένο ωάριο κατεβαίνει στις σάλπιγγες και ξεκινάει το μαγικό του ταξίδι. Καλό είναι αυτή την περίοδο να λαμβάνετε φυλλικό οξύ, καθώς προλαμβάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και γενετικών ανωμαλιών. Έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι ο φυσιολογικός τοκετός θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί.

Από την 3η εβδομάδα κύησης αρχίζουν τα λίγο ενοχλητικά συμπτώματα, όπως καούρες, ναυτία και τάση για εμετό, ενώ αρχίζετε να έχετε συχνοουρία, να αισθάνεστε κόπωση και να παρατηρείτε πιο πρησμένο το στήθος σας.

Η 4η εβδομάδα κύησης είναι η περίοδος της εμφύτευσης της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο. Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης εδώ εντείνονται και θα έχετε πρωινή αδιαθεσία και ναυτίες.

Από βλαστοκύστη σε έμβρυο

Η 5η εβδομάδα κύησης είναι εκείνη που πλέον η βλαστοκύστη αρχίζει να σχηματίζεται σε έμβρυο, να αναπτύσσει νευρικό σύστημα, καρδιά, θυρεοειδή και αγγειακό σύστημα. Όσο για τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, η συχνοουρία θα αυξηθεί και θα αισθάνεστε καούρες στο στομάχι, οπότε προτείνεται να αποφύγετε την καφεΐνη.

Επισκεφθείτε αναλυτικά την ιστοσελίδα του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου Ελευθέριου Αναστασάκη και δείτε αναλυτικά την πορεία της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματά της εβδομάδα προς εβδομάδα μέχρι να επέλθει ο φυσιολογικός τοκετός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.