Ανεξήγητη σοβαρή ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, τα ευρήματα που «τρομάζουν»


Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή ιατρική κοινότητα για τις ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, ανεξήγητης έως τώρα, σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων διεθνώς για τις ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά έως 10 ετών, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), αλλά και στις ΗΠΑ.

Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC).

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 74 περιστατικά περιστατικά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αυτό που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες είναι πως εργαστηριακοί έλεγχοι αποκαλύπτουν πως η συγκεκριμένη ηπατίτιδα δεν αντιστοιχεί σε κάνεναν από τους γνωστούς τύπους (Α, Β, C, E και D).

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ αναφέρει, ακόμη, πως διερευνάται η συσχέτιση της βαριάς ηπατίδας με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό ή άλλο αδενοϊό.

«Συναγερμός» και στον ΕΟΔΥ

Στο πλαίσιο της παγκόσμια ανησυχίας, σε εγρήγορση έχει τεθεί κι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για πιθανά κρούσματα και στη χώρα μας.

Ήδη έχει ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδιάτρους, ζητώντας εάν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ.

Εως και χθες, ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:
Μήπως είμαι έγκυος; Αναλυτικά τα συμπτώματα από την 1η έως την 5η εβδομάδα κύησης για ένα φυσιολογικό τοκετό


Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί, πλέον, και στην Ελλάδα είναι η ανάρτηση του Θεόδωρου Λύτρα, Επίκουρου Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.