Κύστη κόκκυγος και θεραπεία με λέιζερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακο συρίγγιο, είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες και προκύπτει όταν μία κύστη σαν μικρός όγκος, εμφανίζεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης σας, την «ουρά», στο σημείο δηλαδή που είναι επίσης γνωστό ως κόκκυγας.
Η κύστη αυτή μπορεί να μολυνθεί, να γεμίσει με πύον και να δημιουργήσει απόστημα που γίνεται εξαιρετικά επώδυνο και ενοχλητικό μετά από κάποιο διάστημα.

Για χρόνια η κύστη κόκκυγος αντιμετωπιζόταν χειρουργικά με καθαρισμό της περιοχής και δυσκόλευε αρκετά την καθημερινότητα του ασθενούς κατά την ανάρρωση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο προτείνεται θεραπεία στην κύστη κόκκυγος με λέιζερ, μία επαναστατική μέθοδο που μειώνει σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αναίμακτα και ανώδυνα.

Πότε συμβαίνει και πώς θα το καταλάβω

Κύστη κόκκυγος προκύπτει σε νεαρά άτομα, με μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Επιπλέον είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που περνάνε πολύ χρόνο την ημέρα τους σε καθιστή στάση, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες οδηγοί.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να σας υποψιάσουν ότι έχετε κύστη κόκκυγος μπορεί να ποικίλουν ανάλογα τη σοβαρότητα της περίπτωσης, ωστόσο εκθετικά μπορεί να έχετε:
● Πόνο, κνησμό ερυθρότητα και πρήξιμο στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης
● Πύον ή αίμα που ρέει από το εξόγκωμα
● Πυρετό και ναυτία


Επιπλέον μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, από μικρό λακκάκι μέχρι ένα μεγάλο επώδυνο εξόγκωμα.

Αντιμετώπιση με σύγχρονες μεθόδους

Όπως προαναφέραμε, μέχρι σήμερα η θεραπεία ήταν χειρουργική, ωστόσο πλέον η κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται με λέιζερ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία υπερσύγχρονη, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που εξασφαλίζει ταχύτερο χρόνο επούλωσης και ανάρρωσης, με αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ είναι από τις πιο επαναστατικές και αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης που μπορεί να προτείνει η σύγχρονη ιατρική.


Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης, αν κριθεί απαραίτητο και έγκειται στην καταστροφή των εσωτερικών τοιχωμάτων της κύστης με τη χρήση φωτοθερμικής ακτίνας λέιζερ. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται το εξόγκωμα σημαντικά, εξαλείφεται ο πόνος και η ενόχληση και επιπλέον αποτρέπεται ο κίνδυνος για σοβαρότερες μελλοντικές επιπλοκές. Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Δημήτριου Γιάλβαλη και μάθετε περισσότερα για την κύστη κόκκυγος και την αποτελεσματική θεραπεία της με λέιζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.