Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιους αφορά και σε ποια παιδιά προβλέπεται


Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτες ομάδες, γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Μάλιστα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-17 ετών για τέταρτη φορά, εξηγώντας ότι η τέταρτη δόση σε παιδιά και εφήβους προβλέπεται σε όσα είναι με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι: μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια. «Για αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικίας εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης, ανάλογα με τους ενήλικες, η οποία θα πρέπει να χορηγείται τρεις μήνες μετά από τη χορήγηση της 3ης δόσης» σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου και να υπενθυμίσω η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα- στην ομάδα αυτή των παιδιών χορηγείται τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από την προηγούμενη χορήγηση της δεύτερης δόσης» πρόσθεσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επτά δημοφιλείς μύθοι για την αντιγήρανση που είναι, απλά, μύθοι


Σε ποιους θα μπορεί να χορηγείται προαιρετικά η τέταρτη δόση εμβολίου

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από τη μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).


Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις μεταλλάξεις. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων.


Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση.

Πάντως, όσοι έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πώς και πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για την τέταρτη δόση θα γίνεται σταδιακά και ανά δεκαετία, με βάση την εκάστοτε ηλικιακή ομάδα.

Ειδικότερα:

  • για τους πολίτες ηλικίας 80 ετών και άνω η πλατφόρμα θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου
  • για τους πολίτες ηλικίας 70 - 79 ετών από την ερχόμενη εβδομάδα και
  • για τους πολίτες ηλικίας 60 - 69 ετών από τη μεθεπόμενη εβδομάδα
«Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας, ανά 10ετία. Για τους 80 και άνω ανοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα για τους 70 -79 και την επόμενη για τους 60 - 69».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.