Βασιλακόπουλος: Το επικρατέστερο σενάριο για το σκληρό lockdown στην Σανγκάη


Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εικόνες του ακραίου lockdown στην Σανγκάη, το οποίο γεννάει τις υποψίες πως ίσως η Κίνα κρύβει κάτι σκοτεινό.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και υποστήριξε πως είναι θέμα διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τη Δύση.

«Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα ακολουθούν μία τελείως διαφορετική πολιτική απ’ ότι ακολουθούμε εμείς. Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση και είχαν πολιτική μηδενικών κρουσμάτων».

«Τώρα αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να τη περιορίσει με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το να κρύβει κάτι η Κίνα πίσω από το ακραίο lockdown είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, καθώς η βασική αρχή για την αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η διαφάνεια, όπως τόνισε.

«Ο ιός μας έχει δείξει ότι περίπου ανά εξάμηνο κάνει μία μετάλλαξη που επικρατεί. Από την επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέο επικείμενο στέλεχος κορονοϊού που να προκαλεί ανησυχία».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα δοκιμάζονται εμβόλια με τη μορφή εισπνοών.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό: «Ο κορονοϊός αυτός θα μείνει. Υπάρχουν κι άλλοι κορονοϊοί που δεν μας απασχολούν. Η ελπίδα της επιστήμης είναι ότι αυτός ο κορονοϊός θα γίνει απλός, σαν τους άλλους». 


Διαβάστε επίσης:


Σχετικά με την άρση των μέτρων δήλωσε ότι γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους και για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ο τουρισμός, ωστόσο ο ίδιος διαφωνεί με την ελεύθερη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.