Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή «XE» της μετάλλαξης Όμικρον. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η εξάπλωση της νέας παραλλαγής XE της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η οποία φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής και αναφέρονται στο TIME, η παραλλαγή XE είναι ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών της Όμικρον: BA.1 (το αρχικό στέλεχος Ομικρον) και BA.2 (το πιο μολυσματικό σχετικό στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες).

Το XE είναι γνωστό ως ανασυνδυασμένη παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται «όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2», εξηγεί ο Δρ. Andrew Badley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην κλινική Mayo και πρόεδρος της Task Force SARS-CoV-2 COVID-19 για την Mayo Clinic.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κάθε στέλεχος, αλλά όχι πάντα ότι μετατρέπεται σε μια πιο απειλητική έκδοση. «Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές περιγράφονται καλά για άλλους ιούς και δεν συνδέονται συχνά με περισσότερους κινδύνους», αναφέρει ο Badley. Επιστήμονες σχολιάζουν πως δεδομένου ότι τα στελέχη της Όμικρον BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο συνδυαστικό στέλεχος.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, και αρκετές έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA. Όπως συμβαίνει με άλλα είδη παραλλαγών, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παυλάκης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχουμε 2-3 επιδημίες ακόμη


Έως και 10% πιο μεταδοτική από την υποπαραλλαγή BA.2 της Ομικρον

Και αν μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως το στέλεχος BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον είναι το πιο μεταδοτικό, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναλύοντας για πρώτη φορά τις ακολουθίες της XE, ανακάλυψαν πως η παραλλαγή ήταν περίπου τόσο μεταδοτική όσο το BA.2, αλλά πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι και 10% πιο μεταδοτική.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 5ης Απριλίου αναφέρει επίσης ότι το στέλεχος XE είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από το BA.2, αλλά σημειώνει ότι ο αριθμός απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση.

Πού έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος;

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί περισσότερες από 600 μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή στη χώρα, σύμφωνα με αναφορά της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κρούσματα με το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχουν βρεθεί επίσης σε Ινδία και Ταϊλάνδη. Το ένα κρούσμα καταγράφηκε στις 6 Απριλίου στη Βομβάη, ενώ στις 4 Απριλίου, το Κέντρο Ιατρικής Γονιδιωματικής στην Μπανγκόκ κατέγραψε κρούσμα της παραλλαγής XE.

«Ασπίδα» προστασίας το εμβόλιο του κορονοϊού

Προστασία κατά του νέου στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον αποτελεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναφέρει ο Δρ Andrew Badley, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά λίγα κρούσματα της XE.

«Γνωρίζουμε για την ύπαρξη της παραλλαγής XE από τα μέσα Ιανουαρίου», λέει ο Badley και προσθέτει: «Τώρα, δυόμισι μήνες μετά, εξακολουθούμε να βλέπουμε κρούσματα, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί. Για να γίνει πιο καλά αντιληπτό, η Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες βρισκόταν σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν είναι τόσο κυρίαρχο όσο ήταν η Όμικρον», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.