Δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες από τις αρχές Ιουνίου. Ξεκινά η αποστολή sms. Ανακοινώσεις από Μητσοτάκη


Δωρεάν εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Ιουνίου, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» από το υπουργείο Υγείας, βάση του οποίου σταδιακά όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

Αρχικά είχαν προγραμματιστεί οι δωρεάν εξετάσεις να ξεκινήσουν τέλος Μαρτίου, αλλά φαίνεται ότι καθυστέρησαν προκειμένου να ανακοινωθούν με τη δέουσα επισημότητα εξαιτίας βέβαια και του προεκλογικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα μετά και τη νέα φημολογία περί πρόωρων εκλογών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Μαΐου.

Η αρχή θα γίνει με τον γυναικείο πληθυσμό χωρίς προς ώρας να έχει αποσαφηνιστεί ποιες ηλικίες θα αφορά.

Πάντως, οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις θα είναι μαστογραφίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να τις κάνουν σε ιδιωτικές δομές χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή. Στην περίπτωση που βρεθεί κάτι ύποπτο, θα ακολουθεί υπέρηχος και ειδική εξέταση από γιατρό για περαιτέρω εκτίμηση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται, σύμφωνα με το ethnos.gr, να εξασφαλίσει ξεχωριστό κονδύλι για τους γιατρούς το οποίο δεν θα υπόκειται στο σύστημα του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα τα επίσημα αποτελέσματα


Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία, θα ακολουθεί ειδική εξέταση από ιδιώτη γιατρό, επίσης δωρεάν για την ασφαλισμένη. Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα δοθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα χρειασθεί να εξετάσουν ασφαλισμένες που θα παρουσιάσουν ύποπτα ευρήματα στην μαστογραφία και θα κάνουν υπέρηχο.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις όσο και οι επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα αποζημιωθούν χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή χωρίς rebate και clawback.

Ξεκινά η αποστολή SMS

Από το τέλος Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια που θα ορισθούν από το υπουργείο Υγείας και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να οργανώνει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Τα διαθέσιμα ραντεβού θα είναι χρωματισμένα με «πράσινο» ενώ τα περιορισμένα με «πορτοκαλί» και «κίτρινο». Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τους άνδρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Για το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων στον πληθυσμό υπάρχουν 270 εκατ. διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.