ΕΟΔΥ: Έκρηξη κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24. Στο «κόκκινο» Αττική, Κρήτη και νησιά Ιονίου-Νοτίου Αιγαίου


Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μίλησαν το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σχολίασε πως η χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού.

Σχετικά με τις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευής είπε πως οι περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα είναι τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ αντιμετωπίζει μια αύξηση κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Ομικρον 4-5 συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης , ενώ όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Σημαντικό είναι για τους επιστήμονες το γεγονός πως η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Λουκίδης: Πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, τα κρούσματα. Υπέρ της επαναφοράς χρήσης μάσκας.

Για πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι καταγράφονται έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος διότι όπως είπε υπάρχει μία πολύ καλύτερη ταύτιση οπότε πολύς κόσμος που κάνει τελευταίες μέρες τεστ, απλώς απομονώνονται και παίρνει τις οδηγίες από το γιατρό του χωρίς να κάνει πλέον επισημοποίηση του τεστ με μοριακό η rapid για να καταγραφεί στο σύστημα.

Μάλιστα κ. Λουκίδης έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά η οποία οφείλεται κυρίως στην εποχή καθώς πρόκειται για μια περίοδο με έντονη κοινωνικότητα καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται για διακοπές, κόσμος έρχεται από το εξωτερικό και συγχρόνως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μετά το μικρής προστασίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία μεγαλύτερη προστασία σε χώρους συνωστισμού όπως αεροδρόμια και πλοία στα οποία θα πρέπει να επαναφερθεί η χρήση μάσκας γιατί μπορεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα εκτεθούμε σε ένα μεγάλο συνωστισμό φορώντας τη μάσκα μπορούμε να είμαστε προστατευμένοι.

Χαρακτηριστικά ο κ Λουκίδης σημείωσε ότι σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συναίσθημα όμως πρέπει να επανέλθει η μάσκα.

Αναφορικά με την κατάσταση και την πίεση που δέχεται το εσύ όπως σημείωσε ο καθηγητής κρεβάτια που ήταν non covid μετατρέπονται ξανά σε covid.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θ. Ψαλτοπούλου επισήμανε τουςτους κινδύνους για τα άτομα τρίτης ηλικίας τα άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείαςο καθώς και τα άτομα τα οποία είναι ανεμοβλίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα.

Αναφερόμενη στην επαναφορά χρήσης μάσκας η καθηγήτρια επισήμανε ότι πρόκειται για μία πολιτική απόφαση ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των Όμικρον 4 και 5 οι οποίες θα καθορίσουν και τα ενδεχόμενα μέτρα.

Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση του οίκου φορτίου στα λύματα κάτι το οποίο και αναμένεται να φέρει νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.