Langya: Ανησυχία για ιό που μεταδόθηκε πιθανόν από ζώο. 35 κρούσματα στην Κίνα. Τα συμπτώματα


Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα, έπειτα από τον εντοπισμό νέου ιού, ο οποίος εκτιμάται πως μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο. Ο «Langya» ή LayV, όπως ονομάστηκε, πιστεύεται πως μεταδόθηκε από ένα μικρά άγρια θηλαστικά.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός Langya στους ανθρώπους

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Guardian, ο νέος ιός Langya henipavirus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες Shandong και Henan στα τέλη του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από τους επιστήμονες μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι επιστήμονες και η υγειονομική αρχή της Ταϊβάν παρακολουθεί τώρα την εξάπλωση. Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν RNA του ιού LayV σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 ειδών νυφίτσας, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η νυφίτσα μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Οι αρχικές έρευνες σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Στους ανθρώπους, ο ιός προκάλεσε συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, δήλωσαν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τους 35 ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ο LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης νόσου».

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τον LayV. Ο καθηγητής Wang Linfa της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι τα κρούσματα του LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Δεν ήταν ακόμη σαφές αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα περισσότερα από τα 35 κρούσματα αφορούσαν αγρότες, ενώ σε άλλα μολυσμένα άτομα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε εργοστάσια. «Η ανίχνευση επαφής εννέα ασθενών με 15 μέλη της οικογένειας που είχαν στενή επαφή δεν αποκάλυψε μετάδοση του LayV από στενή επαφή, αλλά το μέγεθος του δείγματός μας ήταν πολύ μικρό για να καθορίσουμε το καθεστώς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες αλληλούχισαν το γονιδίωμα του LayV και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ιό henipavirus, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah. Ο ιός Hendra - που προσβάλλει άλογα και ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία - και ο ιός Nipah - που έχει προκαλέσει επιδημίες στη νοτιοανατολική Ασία - έχουν συνδεθεί και οι δύο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ο ιός LayV συγγενεύει περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα.

Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα εφαρμόσουν μέτρα αλληλούχισης του γονιδιώματος και επιτήρησης του ιού, μετέδωσε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.

Ο Chuang Jen-hsiang, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού δημόσιας υγείας της Ταϊβάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υπηρεσία ερευνά τις οδούς μετάδοσης και θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Γεωργίας για να ερευνήσει για παρόμοιες ασθένειες σε είδη που είναι ενδημικά στην Ταϊβάν.

Οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε γεγονότα γνωστά ως «ζωονοσογόνα διάχυση».

Τι είπε στο OPEN η Παγώνη

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Απ’ ότι φαίνεται ο ιός αυτός είναι υποπαραλλαγή, δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο από την επιστημονική ομάδα, τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές (σ.σ. του κορονοϊού) χωρίς να ξέρουμε κάτι παραπάνω», είπε και συνέχισε:

«Άλλωστε κανένας δεν είπε ότι σταμάτησε ο κορονοϊός εδώ, και ότι θα σταματήσει εδώ. Από κει και πέρα θα το δούμε και αναμένουμε τις πληροφορίες από τις επιστημονικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να γίνει εκεί και θα δούμε».

ΠΟΥ: Μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Ο νέος ιός, όπως αναφέρει η dailymail.co.uk πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες.

Το πρώτο κρούσμα του νέου ιού που έχει σημάνει ανησυχία καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα πανδημία, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2019 ενώ το πιο πρόσφατο κρούσμα εντοπίστηκε φέτος.

Συγκεκριμένα το πρώτο κρούσμα του ιού «Langya» εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 στη Shandong, ενώ τον επόμενο χρόνο βρέθηκαν 14 θετικές περιπτώσεις στις δυο επαρχίες, Henan και Shandong.

Στην συνέχεια όμως, ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και οι ερευνητές σταμάτησες τις όποιες εργασίες έκαναν για τον συγκεκριμένο ιό καθώς δεν εντόπισαν μολύνσεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Από τον Ιούλιο όμως του 2020 βρέθηκαν άλλα 11 κρούσματα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα συμπτώματα σε ασθενείς για να δουν πόσο άσχημα επηρεάστηκαν οι άνθρωποι από τον ιό. Το πιο κοινό σύμπτωμα που υπέστησαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός.

Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, ο βήχας, η απώλεια όρεξης, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα αδιαθεσίας.

Περίπου το 35% των κρουσμάτων παρουσίασε ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση της νεφρικής λειτουργίας.

Παρακολούθησαν επίσης τον ιό σε πληθυσμούς ζώων για να δουν εάν μεταδιδόταν από οικόσιτα και άγρια ​​ζώα ή αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό σε 71 από τις 262 ζώα μυγάλη που μελέτησαν ενώ βρέθηκε επίσης σε σκύλους και κατσίκες. Όπως και η Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, θεωρείται όμως πολύ πιο θανατηφόρο, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.

Ο Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Κινέζοι ειδικοί που ερευνούν τον συγκεκριμένο ιό χαρακτηρίζουν τα ανθρώπινα κρούσματα ως «σποραδικά» ενώ εξακολουθούν να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.