Προσωπικός γιατρός: Τι θα γίνει με όσους δεν βρίσκουν γιατρό να εγγραφούν. Τι είπε ο Θεμιστοκλέους για τα προβλήματα


Διευκρινίσεις σχετικά με την διαθεσιμότητα των προσωπικών γιατρών αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τον θεσμό έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμοι γιατροί καλύπτουν περίπου το 70% της χώρας, αλλά επιβεβαίωσε ότι η γεωγραφική κατανομή τους δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιός της ρωσικής νυχτερίδας: Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα


Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα, παρατηρούνται κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σε ακόμα 2-3 πόλεις αλλά και στα νησιά, κυρίως του νοτίου Αιγαίου. O κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα ανοίξουν και άλλες ειδικότητες για να καλυφθούν οι πολίτες.

«Χτίζουμε ένα νέο θεσμό και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι «τα πρώτα καλά δείγματα θα τα έχουμε από τον Ιανουάριο του 2023 και σε ένα χρόνο από σήμερα οι πολίτες θα πάρουν την φροντίδα που χρειάζεται». Όπως είπε, συνολικά 3.200 γιατροί έχουν ενταχθεί στον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν γιατρό να εγγραφούν.

Δεν αλλάζει κάτι στη σχέση του πολίτη με τον γιατρό του


Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 30 λεπτά για να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελός του ασθενούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει η σχέση του πολίτη με τον γιατρό, καθώς και ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια έξτρα παροχή. «Ο πολίτης μπορεί να μείνει στον γιατρό που ήδη έχει», σημείωσε και τόνισε ότι δεν μπλοκάρεται η συνταγογράφηση.
Δεν θα πληρώσει πρόστιμο όποιος δεν βρίσκει γιατρό

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι όποιος δεν έχει βρει γιατρό, μπορεί πρέπει να περιμένει. γιατί θα βρεθούν γιατροί τους επόμενους μήνες. «Δεν χρειάζεται να κάνει τώρα εγγραφή και δεν θα μπει κανένα πρόστιμο», σημείωσε.

Τονίζεται ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χωρίς ποινές θα είναι ο προσωπικός γιατρός μέχρι την 1η Δεκεμβρίου . Ειδικότερα όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας: «Δεδομένης της πολύ μεγάλης συμμετοχής των πολιτών αναστέλλεται η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό μέχρι την 01.12.22 όποτε και θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στο θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα οι εγγραφές των πολιτών ξεπέρασαν τα 4.000.000, στόχος που αναμενόταν να επιτευχθεί στο τέλος του έτους. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί στον θεσμό όλες οι νέες ειδικότητες που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας, οπότε και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.