6 τροφές που διώχνουν το άγχος


Η καθημερινότητα και οι «τρελοί» ρυθμοί δημιουργούν στρες, όμως με σωστή διατροφή μπορούμε να δούμε διαφορά στην ψυχολογία μας.
Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν στις μέρες μας τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα όμως οι ειδικοί της ψυχικής υγείας τονίζουν τη σημαντικότητα της σχέσης μεταξύ άγχους και διατροφής και υποστηρίζουν εντόνως, σύμφωνα με καινούργιες μελέτες, ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του άγχους.

Τα επίπεδα του άγχους φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να μας προσφέρουν πολύτιμη ενέργεια. Εξι βασικές τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους είναι:

1. Λιπαρά ψάρια
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του άγχους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι εξαιρετική πηγή αυτών των υγιεινών λιπαρών.

2. Χαμομήλι

Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση «Journal of Clinical Psychopharmacology» δείχνει ότι το εκχύλισμα από χαμομήλι δρα ενάντια στο άγχος στα άτομα που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

3. Αυγά
Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η έλλειψη της βιταμίνης Β έχει ως αποτέλεσμα τη σύγχυση, την ευερεθιστικότητα και το έντονο άγχος.

4. Προβιοτικά
Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η καλή λειτουργία του εντέρου βοηθά ολόκληρο τον οργανισμό στη σωστή του λειτουργία. Τα «καλά» βακτήρια του στομάχου, δηλαδή τα προβιοτικά, συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και αυτή η σωστή λειτουργία βοηθά με τη σειρά της στον περιορισμό των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί πως επιφέρει τη χαλάρωση με φυσικό τρόπο.

6. Ξηροί καρποί
Τα καρύδια αποτελούν την πιο γνωστή τροφή του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο. Τα συστατικά αυτά φαίνεται πως ενισχύουν τον μεταβολισμό, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεση. Τα φιστίκια, με τη σειρά τους, ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις άγχους.

Μικρές αλλαγές, λοιπόν, στη διατροφή μας, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να χαλαρώσει. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, αντιμετωπίζοντας βήμα προς βήμα το καθημερινό άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.