Πότε το πρωκτικό σεξ θα σας «στείλει» νοσοκομείο


Το πρωκτικό σεξ (όπως και τα υπόλοιπα είδη σεξ) αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον οργανισμό, εφόσον δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό.
Καμπανάκι για μόλυνση με ΣΜΝ κρούουν οι ειδικοί για όσους κάνουν πρωκτικό σεξ κυρίως όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνουν:
  • Χλαμύδια
  • Βλεννόρροια
  • Έρπητας των γεννητικών οργάνων (ιός απλού έρπητα, HSV)
  • Κονδυλώματα (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV), που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μητέρας στις γυναίκες ή του πρωκτού εάν εντοπίζονται στον πρωκτό.
  • Ηπατίτιδα A, B, C
  • Σύφιλη
  • Τριχομονάδες
  • Ιός HIV (AIDS)
Σχετίζεται το πρωκτικό σεξ με πρόπτωση ορθού και ραγάδες πρωκτού;

Η πρόπτωση ορθού είναι η αναστροφή και προβολή όλου του τοιχώματος του ορθού διά του πρωκτού. Η ραγάδα είναι ένα σχίσιμο (πληγή) στο δέρμα του πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προσοχή και επαρκή λίπανση, δεν προκαλούνται οι παραπάνω παθολογικές καταστάσεις εξαιτίας του πρωκτικού σεξ.

Η πρόπτωση ορθού προκαλείται συνήθως εξαιτίας μακροχρόνιας δίαιτας πτωχής σε φυτικές ίνες και πλούσιας σε λιπαρά που προκαλεί δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνά παρατηρείται σε γυναίκες οι οποίες υπέστησαν τραυματισμό της πρωκτικής περιοχής κατά τον τοκετό.

Οι ραγάδες πρωκτού δυνατόν να προκληθούν από πρωκτικό σεξ, συνήθως όταν χρησιμοποιούνται αντικείμενα ή όταν δεν υπάρχει επαρκής λίπανση.

Αιμορροΐδες και πως να τις αντιμετωπίσετε

Το πρωκτικό σεξ όταν γίνει χωρίς επαρκή λίπανση δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγία από τις διογκωμένες αιμορροΐδες που υπάρχουν στην πρωκτική περιοχή ή να επιδεινώσει τον πόνο. Συνιστάται να αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας. Εφόσον αντιμετωπισθούν οι αιμορροΐδες (συνήθως χειρουργικά) το πρωκτικό σεξ δεν αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα. Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο ή τον χειρουργό σας που γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αιμορροΐδες σας.

Το πρωκτικό σεξ προκαλεί καρκίνο πρωκτού;

Ο καρκίνος του ορθού/πρωκτού είναι πολύ σπάνιος και αποτελεί το 1% των καρκίνων της γαστρεντερικής οδού. Το κάπνισμα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σχετίζονται με τον καρκίνο του ορθού/πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προφυλακτικό, δεν υφίσταται έκθεση στον ιό HPV και συνεπώς δεν αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου πρωκτού εξαιτίας του πρωκτικού σεξ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πρωκτού είναι οι εξής:
  • Η συνύπαρξη προκαρκινικών δυσπλασιών ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι και οι κακοήθειες αυτές οφείλονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λοίμωξη από τον ιό HPV.
  • Η λοίμωξη από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοεί την ανάπτυξη της λοίμωξης από τον ιό HPV.
  • Η πρωκτική σεξουαλική επαφή αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό HPV και κατά συνέπεια την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας στον πρωκτό.
  • Εκτός από τους ασθενείς με AIDS, και άλλες κατηγορίες ασθενών ανοσοκατεσταλμένων (π.χ. ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κάποιου οργάνου και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού.
  • Η ηλικία: Οι περισσότεροι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πρωκτού είναι μεταξύ 50 και 80 ετών.
  • Το κάπνισμα.
  • Η χρόνια φλεγμονή και ο ερεθισμός του πρωκτού από καταστάσεις όπως τα πρωκτικά συρίγγια, οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού και μάλιστα στην περιοχή της χρόνιας φλεγμονής.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πυελική ακτινοβολία για τη θεραπεία διαφόρων κακοηθειών της περιοχής (προστάτη, ουροδόχου κύστης, πρωκτού, μήτρας) έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού.

Πρωκτικό σεξ: Αυξάνεται η δημοτικότητά του. Τι προειδοποιούν οι γιατροί

Οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοφιλίας του πρωκτικού σεξ ανάμεσα στα στρέιτ ζευγάρια, προειδοποίησαν δύο χειρούργοι του NHS.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν ακράτεια και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και πόνο και αιμορραγία επειδή βιώνουν σωματικό τραύμα κατά την ερωτική πράξη γράφουν οι γιατροί σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η Τάμπιθα Γκάνα και η Λέσλεϊ Χαντ ισχυρίστηκαν επίσης ότι η διστακτικότητα των γιατρών να συζητήσουν τα ρίσκα που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ, οδηγούσε τις γυναίκες στο να βλάπτονται κατά την πράξη και να απογοητεύονται από τα επερχόμενα προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα οι γενικοί ιατροί και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διστάζουν να μιλήσουν σε γυναίκες για τους κινδύνους που υπάρχουν, εν μέρει επειδή δεν θέλουν να φαίνονται επικριτικοί ή ομοφοβικοί, προσθέτουν.

Η πληροφόρηση των ασθενών του NHS σχετικά με τους κινδύνους του πρωκτικού σεξ είναι ελλιπείς επειδή αναφέρονται μόνο σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν κάνουν «καμία αναφορά στο πρωκτικό τραύμα, την ακράτεια ή τις ψυχολογικές συνέπειες του καταναγκασμού που αναφέρουν οι νεαρές γυναίκες σε σχέση με αυτή τη δραστηριότητα».


Στο περιοδικό, ανέφεραν ότι «το πρωκτικό σεξ θεωρείται μία επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά λόγω της σύνδεσής του με το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και τους πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η «μεταστροφή της δημοφιλής κουλτούρας από τον κόσμο της προνογραδίας στα mainstream media και τα TV shows ίσως έχει συμβάλει σε αυτήν την τάση».

Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις για τις γυναίκες

Οι γυναίκες πάντως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες κατά το πρωκτικό σεξ. Έχουν αναφερθεί αυξημένα ποσοστά ακράτειας κοπράνων και τραυματισμού του σφιγκτήρα του πρωκτού σε γυναίκες που έχουν πρωκτική επαφή.

«Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ακράτειας από τους άνδρες λόγω της διαφορετικής ανατομίας τους και των επιπτώσεων των ορμονών, της εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος. Οι γυναίκες έχουν λιγότερο στιβαρούς πρωκτικούς σφιγκτήρες και χαμηλότερες πιέσεις στο κανάλι του πρωκτού από τους άνδρες και η βλάβη που προκαλείται από την πρωκτική διείσδυση είναι επομένως πιο σημαντική.

Ο πόνος και η αιμορραγία που αναφέρουν οι γυναίκες μετά το πρωκτικό σεξ είναι ενδεικτικό τραύματος και οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν εάν εξαναγκαστεί το πρωκτικό σεξ», είπαν.

Έχει αυξηθεί η δημοφιλία του πρωκτικού σεξ

Έρευνα National Survey of Sexual Attitudes που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών που εμπλέκονται σε ετεροφυλοφιλική πρωκτική επαφή έχει αυξηθεί από 12,5% σε 28,5% τις τελευταίες δεκαετίες. Ομοίως, στις ΗΠΑ το 30% έως 45% και των δύο φύλων το έχουν βιώσει.


ΠΗΓΗ: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.