Οριστική λύση στο πρόβλημα της αλλεργικής ρινίτιδας


Οριστική λύση στο πρόβλημα της χρόνια ρινόρροιας και της αλλεργικής ρινίτιδας, όπου αποτυγχάνει η θεραπευτική αγωγή, δίνει η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου!
Αυτό ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Κεφαλής & Τραχήλου που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο και σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

«Η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου είναι πλέον ασφαλής, ενώ αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνια ρινόρροιας και της αλλεργικής ρινίτιδας».

Μάλιστα σύμφωνα με το διακεκριμένο Έλληνα Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Μηνά Ν. Αρτόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο,

«Η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου είναι σύντομη, εύκολη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Η βασική διαδικασία είναι η επιλεκτική κοπή δεσμίδων νεύρων στο επίπεδο του σφηνοπαλατινικού τρήματος (SPF) με ενδοσκοπική διαρινική προσέγγιση. Η απονεύρωση του ρινικού βλεννογόνου τον καθιστά αδιάφορο σε οποιοδήποτε είδος αλλεργιογόνου ή αλλεργικής αντίδρασης».

Όπως είναι γνωστό η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, συμβάλλει σε χαμένο ή μη παραγωγικό χρόνο στο σχολείο ή στην εργασία, σε διαταραγμένο τρόπο ύπνου και σε υπνηλία την ημέρα.

Η ρινίτιδα ορίζεται κλινικά ως η εμφάνιση δύο ή περισσότερων συμπτωμάτων πρόσθιας ή οπίσθιας ρινόρροιας, φτερνίσματος, ρινικής απόφραξης και/ή κνησμού της μύτης κατά τη διάρκεια δύο ή περισσότερων διαδοχικών ημερών για περισσότερο από 1 ώρα τις περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ η αλλεργική ρινίτιδα διαγιγνώσκεται όταν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από έκθεση σε αλλεργιογόνο το οποίο οδηγεί σε αντίδραση, που προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη IgE.

Ο ερεθισμός των νεύρων προκαλεί φτάρνισμα και φαγούρα. Η απώλεια της ακεραιότητας του βλεννογόνου προκαλεί ρινόρροια και η αγγειακή εμπλοκή οδηγεί σε απόφραξη της μύτης.

Οι ιατρικές μέθοδοι είναι συμπωματικά αποτελεσματικές σε ήπιες περιπτώσεις, με προσωρινή ανακούφιση και αντιμετωπίσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Όταν όμως αποτυγχάνουν η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου είναι αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 15-30% του πληθυσμού υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και το μέσο κόστος ανά περιστατικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία της φτάνει τα 593 δολάρια!

Το κόστος περιλαμβάνει την θεραπεία αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο συνολικά.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.