Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ίδιο εθιστικά με το τσιγάρο και προκαλούν έντονες ορμές. Νέα μελέτη


Νέα αποκαλυπτική μελέτη αποδεικνύει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν εθιστικές ιδιότητες με το τσιγάρο.


Υπάρχει σημαντική συζήτηση σχετικά με το εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (HPF) είναι εθιστικά.

Η έλλειψη επιστημονικών κριτηρίων για την αξιολόγηση της εθιστικής φύσης των HPF έχει εμποδίσει την επίλυση αυτής της συζήτησης.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν τα κριτήρια που αναφέρονται για τον ορισμό του καπνού ως εθιστική ουσία εφαρμόζονται στα HPF, αυτά τα τρόφιμα εμφανίζουν τις ίδιες εθιστικές ιδιότητες με τον καπνό στα τσιγάρα.

Τρόφιμα όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, μπιφτέκια και πατάτες τηγανητές, μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση και να πυροδοτήσουν έντονες ορμές, σύμφωνα με επιστήμονες από το Fralin Biomedical Research Institute στο VTC και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κριτήρια που είχαν αναπτυχθεί το 1988 για να καθιερώσουν το κάπνισμα ως εθισμό. Όταν εφάρμοσαν όμως αυτά τα κριτήρια και στα HPFs (τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα) βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρήθηκαν στον καπνό των τσιγάρων.

Διαπίστωσαν ότι αυτές οι τροφές, που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και (ή) πρόσθετα λίπη, προκαλούν καταναγκαστική χρήση όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις κόψουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε, είναι ότι αυτές οι τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργούν ενισχυτικά και μπορούν να προκαλέσουν έντονες ορμές και πόθους.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι παρόμοιου μεγέθους με αυτές που παρατηρούνται με τη νικοτίνη στα προϊόντα καπνού.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Το έντονο στοιχείο εθισμού αυτών των τροφίμων μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων υγείας, καθώς τα HPF είναι γενικά φθηνά, προσβάσιμα και διατίθενται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο.


ΠΗΓΗ: neurosciencenews 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.