Γιατί ζαχαρώνει το μέλι; Το κόλπο για να το ξανακάνετε λείο


Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς “κρυστάλλους” και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει “ζαχαρώσει”.
Το μέλι είναι πιο ωραίο όταν έχει την φυσική του, βελούδινη και παχύρρευστη υφή του. Κάποιες φορές όμως παρατηρούμε να σχηματίζονται κρύσταλλοι και να ζαχαρώνει το μέλι. Δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, ούτε ότι το μέλι είναι κατώτερης ποιότητας. Εξάλλου το μέλι συγκαταλέγεται τροφές που μπορεί να παραμείνουν αναλλοίωτες για χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.

Δεν κρυσταλλώνουν όλα τα μέλια εξίσου εύκολα


Η κρυστάλλωση στο μέλι ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο όρος ως το «ζαχάρωμα», οφείλεται στη φυσική γλυκόζη που περιέχει ένα μέλι σε συνδυασμό με την υγρασία του. Το «ζαχάρωμα» στο μέλι συμβαίνει, όταν μέσα στο βαζάκι περνάει υγρασία. Αυτό προκύπτει όταν δεν κλείνουμε καλά το καπάκι ή εάν βουτήξουμε στο μέλι ένα υγρό κουτάλι, π.χ. από τον νεροχύτη, από το τσάι κλπ. Το μέλι απορροφά την υγρασία και μετά από λίγες μέρες αυτό αρχίζει να δημιουργεί κρυστάλλους, δηλαδή να “ζαχαρώνει”.

Δεν έχουν όμως όλα τα μέλια την ίδια αντίδραση στην υγρασία. Τα ανθόμελα είναι κατεξοχήν τα μέλια που ζαχαρώνουν, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και ζαχαρώνουν πολύ δύσκολα. Κατά προέκταση, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρήσουμε ένα μέλι από ρείκι ή ένα θυμαρίσιο μέλι να ζαχαρώνει με την πάροδο του χρόνου.

Το ζαχάρωμα ή η κρυστάλλωση είναι μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική και αποτελεί απόδειξη ότι το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό. Εάν ακούσετε κάποιον παραγωγό να περηφανεύεται ότι το μέλι του δεν ζαχαρώνει, σκεφτείτε το καλά πριν το αγοράσετε.

Τι κάνουμε όταν το μέλι ζαχαρώσει;

Η διαδικασία του μπεν μαρί επαναφέρει το ζαχαρωμένο μέλι στην αρχική του κατάσταση

Τώρα που ξέρετε γιατί το μέλι ζαχαρώνει, ήρθε η ώρα να μάθετε το μυστικό για να το επαναφέρετε στην φυσική, λεία υφή του:
1. Κλείστε το καπάκι του πολύ καλά και βάλτε το μέσα σε μια κατσαρόλα η οποία είναι αρκετά βαθιά, ώστε να μπαίνει όλο το βαζάκι μέσα.
2. Προσθέστε καυτό νερό μέσα στο μπολ και αφήστε το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι του βάζουμε το μέλι.
4. Αφήστε το για 20-25 λεπτά στο μπεν μαρί.
5. Ανοίξτε με τη βοήθεια μιας πετσέτας το καπάκι του βάζου. Όταν οι κρύσταλλοι έχουν εξαφανιστεί και το μέλι είναι και πάλι παχύρρευστο, είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα στο μέλι (δηλαδή εάν το μέλι είχε ζαχαρώσει πάρα πολύ), τότε αφήστε περισσότερο χρόνο το βάζο μέσα στο μπεν μαρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.