«Δυνατή» καρδιά και υγιές έντερο με αυτό το φθινοπωρινό φρούτο


Το αχλάδι εκτός από την ωραία γεύση του, προφυλάσσει την υγεία και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εντέρου.


Το ζουμερό αχλάδι θεωρείται ο «βασιλιάς του Φθινοπώρου» αφού εκτός από την γεύση του έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που ο Όμηρος το αποκαλούσε και «δώρο των θεών» και μάλλον δεν είχε άδικο για τη «θεϊκή» του υπόσταση. 
 

Τέσσερα σημαντικά οφέλη των αχλαδιών

Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Πολλά φρούτα που έχουν έντονα και διαφορετικά χρώματα περιέχουν σημαντικές ενώσεις, που υποδηλώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Αντιστοίχως, η πράσινη φλούδα των φρούτων είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου


Είναι γνωστό ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που προάγουν τη λειτουργία του εντέρου, και τα αχλάδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι (178 γραμμάρια) περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 22% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Ειδικότερα τα αχλάδια περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, συμβάλλοντας στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έτσι λοιπόν προκειμένου να λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες από το αχλάδι, προτιμήστε να το καταναλώνετε με τη φλούδα.

Συγκεντρώνουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες


Τα αχλάδια αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών, όπως του σακχαρώδους διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Κατά της φλεγμονής στοχεύουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα των αχλαδιών όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K.

Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς

Οι ευεργετικές δράσεις των αντιοξειδωτικών των αχλαδιών προστατεύουν και την καρδιά. Οι προκυανιδίνες μπορούν να μειώσουν τις τιμές της LDL (κακής) χοληστερόλης και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη. Στη φλούδα τους βρίσκεται η κερκετίνη, που ωφελεί την υγεία της καρδιάς, προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια μελέτη 40 ενηλίκων με μεταβολικό σύνδρομο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 2 μεσαίων αχλαδιών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίμετρος της μέσης.

Ακόμη, μια άλλη δεκαετής μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμαρίων φρούτων όπως τα αχλάδια, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.