Γρίπη των σκύλων: «Κολλάνε» και οι άνθρωποι; Όσα πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε τους μικρούς μας φίλους


Η γρίπη των σκύλων βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ, με κρούσματα να καταγράφονται σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας σκύλων, κυνοτροφεία και καταφύγια ζώων σε κάποιες Αμερικανικές Πολιτείες. Όπως είναι αναμενόμενο, όσοι έχουν σκύλο ανησυχούν για την ασθένεια, γι' αυτό σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα ζωάκια μας.

Η Washington Post επικοινώνησε με κτηνιάτρους για τη γρίπη των σκύλων και δίνει απαντήσεις σε επτά συχνές ερωτήσεις.

Τι είναι η γρίπη των σκύλων;

Η γρίπη των σκύλων είναι ένας ιός της γρίπης Α που έχει «προσαρμοστεί» στον οργανισμό των σκύλων. Υπάρχουν δύο υπότυποι: ο H3N8 και ο H3N2, οι οποίοι είναι τα κυρίαρχα στελέχη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2015.

Όπως και στους ανθρώπους, ο ιός προκαλεί αναπνευστική νόσο στους σκύλους και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο, «αν και οι περισσότεροι υγιείς σκύλοι θα αναρρώσουν με την κατάλληλη φροντίδα», δήλωσε η Deborah Silverstein, καθηγήτρια εντατικής θεραπείας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η ίδια εξήγησε ότι ορισμένα σκυλιά που προσβάλλονται από τη γρίπη θα αναπτύξουν και άλλες βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, γνωστές ως «σύμπλεγμα λοιμώδους αναπνευστικής νόσου των σκύλων».

«Αυτό εμφανίστηκε πρόσφατα στην Οκλαχόμα, το Τέξας και στην Καρολίνα και προκάλεσε μια σοβαρή και θανατηφόρα επιδημία νόσου σε σκύλους», τονίζει η Silverstein. Πρόσθεσε ότι επειδή πολλά αδέσποτα σκυλιά μεταφέρονται σε αυτές τις πολιτείες για υιοθεσία, «πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να εντοπίσουμε αυτά τα ζώα και να αποτρέψουμε μια εκτεταμένη επιδημία».

Πόσο μεταδοτική είναι η γρίπη των σκύλων;

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταξύ των σκύλων και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε περιβάλλοντα όπου βρίσκονται κοντά μεταξύ τους -όπως πάρκα σκύλων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εγκαταστάσεις περιποίησης, καταφύγια και κτηνιατρεία ή κλινικές. Οι σκύλοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσαν οι κτηνίατροι.

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από άμεση επαφή μύτη με μύτη ή από βήχα ή φτέρνισμα, τα οποία δημιουργούν σταγονίδια αερολύματος που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ή να πέσουν σε επιφάνειες όπου μπορούν να επιβιώσουν για ώρες, δήλωσε η Lori Teller, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης. Η Teller είπε ότι ένας μολυσμένος σκύλος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μεταδώσει τον ιό στο πάρκο σκύλων και στη συνέχεια ένας σκύλος, ώρες αργότερα, θα μπορούσε να κολλήσει.

«Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη μύτη και το στόμα τους για τα πάντα», είπε. «Έτσι χαιρετιούνται μεταξύ τους και έτσι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν οι αναπνευστικές τους εκκρίσεις και ο ιός μπορεί να ζήσει στο περιβάλλον έως και 48 ώρες», τόνισε.

Επιπλέον, οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν προϋπάρχουσα ανοσία στη γρίπη αυτή, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, οδηγώντας σε επιδημίες σε τέτοιου είδους χώρους με πολύ κόσμο, δήλωσε η Cynda Crawford, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ιατρική καταφυγίων στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η οποία ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε τον ιό της γρίπης των σκύλων το 2004.

Μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους ή γάτες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι γάτες μπορεί να κολλήσουν, αλλά είναι σπάνιο και η νόσηση είναι συνήθως ήπια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Επειδή η γρίπη των σκύλων έχει κοινά συμπτώματα με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν ο σκύλος σας έχει τη γρίπη είναι να κάνετε εξετάσεις σε κτηνιατρική κλινική ή νοσοκομείο. Τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται δύο έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση, περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή, υγρά μάτια, λήθαργο και απώλεια όρεξης.

Τα περισσότερα σκυλιά θα αναρρώσουν σε δύο εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, επισημαίνουν οι κτηνίατροι.

Ορισμένοι σκύλοι, ιδίως οι πολύ νέοι ή οι πολύ ηλικιωμένοι και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών -συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Όσοι αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, αναπνευστικές δυσκολίες ή έντονο βήχα με αίμα, μπορεί να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο ή με μία κλινική ζώων για καθοδήγηση.

Τι μπορώ να κάνω αν υποπτεύομαι ότι ο σκύλος μου το έχει;

Για τους περισσότερους σκύλους, οι περιπτώσεις θα είναι ήπιες και απαιτούν μόνο φροντίδα και αγάπη στο σπίτι. Εάν έχετε και άλλα σκυλιά στο σπίτι, προσπαθήστε να απομονώσετε τον άρρωστο σκύλο σε ξεχωριστό δωμάτιο και μην τον αφήνετε να μοιράζεται μπολ, κρεβάτια ή παιχνίδια με τους άλλους.

Στη συνέχεια, απλώς δώστε στον σκύλο σας λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, όπως προτείνουν οι κτηνίατροι.

Εάν ο σκύλος σας έχει βρεθεί θετικός, μην τον παίρνετε σε δημόσιους χώρους όπου μπορεί να υπάρχουν άλλα σκυλιά για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, ακόμη και αν δεν έχει πλέον συμπτώματα, δήλωσε η Crawford. Εάν τα συμπτώματα παρεμποδίζουν την ικανότητα του σκύλου σας να τρώει ή να κοιμάται ή εάν αναπτύξει πιο ανησυχητικά συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Μην εμφανίζεστε σε κλινική ή νοσοκομείο ζώων χωρίς να τηλεφωνήσετε πρώτα. Για την προστασία άλλων σκύλων από πιθανή έκθεση.

Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των σκύλων;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των σκύλων, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας για να κάνει το ζωάκι σας να νιώθει κάπως καλύτερα, όπως παυσίπονα και κατασταλτικά του βήχα, δήλωσε ο Teller, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Texas A&M.

«Αλλά μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα φάρμακα, επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι τοξικά σε σημείο που να είναι δυνητικά θανατηφόρα», ξεκαθάρισε.

Υπάρχει εμβόλιο;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία εμβόλια για τη γρίπη των σκύλων: ένα για την προστασία από τον H3N8, ένα για την προστασία από τον H3N2 και ένα δισθενές εμβόλιο, το οποίο παρέχει ευρύτερη προστασία, δήλωσε η κτηνίατρος Crawford, η οποία έχει συνεργαστεί με φαρμακευτική εταιρεία για τη δημιουργία ενός εμβολίου.

Αν και τα εμβόλια δεν προλαμβάνουν απαραίτητα τη μόλυνση, μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, συντομεύουν τη διάρκεια της νόσου, μειώνουν το χρονικό διάστημα που οι σκύλοι είναι μεταδοτικοί και, το σημαντικότερο, προστατεύουν από πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία, είπε η ίδια.

Οι κτηνίατροι που μίλησαν στην The Post συνιστούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα για τα σκυλιά που έρχονται σε επαφή με άλλα.

«Εάν ο σκύλος σας είναι ουσιαστικά ένας σκύλος του καναπέ και μένει συνέχεια στο σπίτι, μπορεί να έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό και, επομένως, να μην χρειάζεται το εμβόλιο», διευκρίνισε η Crawford.

Τα εμβόλια δύο δόσεων χορηγούνται με διαφορά δύο έως τεσσάρων εβδομάδων και απαιτούν ετήσιες επαναλήψεις για τη διατήρηση της ανοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.