Το ρόφημα που ενισχύει τη μνήμη και διώχνει το άγχος


Μια νέα έρευνα, παρουσιάζει ένα ρόφημα «γιατρικό» που ενισχύει τη μνήμη και «διώχνει» το άγχος μακριά.
Ευεργετικό και αναζωογονητικό, το ρόφημα «κλειδί» στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Πρόκειται για το γνωστό πράσινο τσάι, που σύμφωνα με την νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Free Radical Biology and Medicine συμβάλλει στη μακροζωία, καταπολεμά το άγχος και προφυλάσσει την μνήμη από την άνοια.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε η μελέτη, το τσάι αυτό περιέχει ένα πολύτιμο συστατικό, τις κατεχίνες, οι οποίες προστατεύουν τη μνήμη και αποτρέπουν τη συσσώρευση των πλακών που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντίστοιχη θετική επίδραση στα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζει και η ένωση ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί.

Τόσο οι κατεχίνες όσο και η ρεσβερατρόλη διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις ικανότητές τους να εξαλείφουν το σχηματισμό των πλακών, που συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων και διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς παρενέργειες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα 21 ενώσεων σε ένα τρισδιάστατο εργαστηριακό μοντέλο νευρικού ιστού επενδυμένο με δερματικά κύτταρα τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μετατραπούν σε νευρικά βλαστικά κύτταρα.

Μερικές από τις άλλες ενώσεις που ελέγχθηκαν, όπως η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά, το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και μια ένωση που ονομάζεται κιτικολίνη, εμπόδισαν επίσης το σχηματισμό των πλακών.

Η επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts και επικεφαλής της μελέτης, δρ Dana Cairns, δήλωσε σχετικά: «Ήμασταν τυχεροί που μερικά από αυτά τα στοιχεία που εξετάσαμε έδειξαν αρκετά ισχυρή αποτελεσματικότητα».

Τα ευρήματα της ερευνητικής μελέτης θα μπορούσαν να ωφελήσουν εκατομμύρια ανθρώπους και βασίζονται σε πολυετείς έρευνες για τα θεραπευτικά τους οφέλη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν είναι απολύτως σαφές ότι αυτές οι ουσίες που μελετήθηκαν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της άνοιας.

Για παράδειγμα, μερικές ενώσεις δεν απορροφώνται εύκολα από το σώμα ή την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, κάποιες από αυτές δεν κατάφεραν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν προστατευτικό φραγμό μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, των κυττάρων και άλλων συστατικών που συνθέτουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και οι θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου είναι περιορισμένες.

Παρ' όλα αυτά, το πράσινο τσάι και αντίστοιχα τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, αλλά και να καταπραΰνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.