Κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων


Σύμφωνα με έρευνα, τα μελομακάρονα με ποσοστό 35% είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο για φέτος, ιδίως για τους νεότερους Έλληνες, ενώ τα συνολικά νούμερα «έδειξαν» ότι είναι 3 φορές πιο δημοφιλή γλυκά από τους κουραμπιέδες (10%).
Το γλυκό αυτό, μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών του κόσμου ωστόσο η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που χρειάζεται για να παρασκευαστούν, δεν τα κατατάσσει στην κατηγορία των γλυκών με χαμηλή θερμιδική αξία.

Πόσες θερμίδες έχει ένα μελομακάρονο

Οι θερμίδες για μελομακάρονα δεν είναι σταθερές καθώς υπάρχουν πολλές παρασκευές που επηρεάζουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, το μέγεθός τους. Κάποιοι πλάθουν μικρά και κάποιοι μεγάλα σε μέγεθος γλυκά επηρεάζοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Το αγαπημένο αυτό γλυκό είναι περίπου 35 γραμμάρια. Έχει υπολογιστεί ότι 35 γρ. περιέχουν περίπου 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.

Επίσης, υπάρχουν παρασκευές που έχουν επικάλυψη με γλάσο αποδίδοντας έτσι ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο και περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά (σε σχέση με τους κουραμπιέδες) τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα μελομακάρονα αποτελούνται επίσης από συστατικά (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι) με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε. Τέλος, παρέχουν και αρκετό κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι. Γι’ αυτό είναι καλό να μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 μελομακάρονα την ημέρα.

Ο κουραμπιές

Ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.