Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας. Τί δείχνει έρευνα


Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο διαδικτυακό φαρμακείο Chemist Click, δήλωσε στο FEMAIL ότι: «Η σωστή υγιεινή είναι σημαντική όταν πρόκειται για ύπνο, επειδή τα βρώμικα σεντόνια μπορούν να συμβάλουν σε αλλεργίες, δερματικά εξανθήματα, άσθμα και να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου».
Η Danielle Mason, επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων στο The Fine Bedding Company προειδοποίησε: «Επιφανειακά, τα σκεπάσματά σας μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε κάθε είδους προβλήματα υγείας αν δεν αλλάζονται τακτικά, γι' αυτό θα συνιστούσαμε να αλλάζετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα».

Εάν έχετε κατοικίδια ζώα ή εμφανίζετε αλλεργίες από ακάρεα σκόνης, θα πρέπει να το κάνετε κάθε 3-4 ημέρες για βέλτιστες συνθήκες ύπνου.

advertisement

Ο Abbas συμφώνησε, λέγοντας ότι τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται "το πολύ κάθε δύο εβδομάδες, αλλά ιδανικά μία φορά την εβδομάδα.

Πρόκειται για μια γενική οδηγία που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μπορεί να μην κοιμούνται καθημερινά στο στρώμα τους μπορεί να μπορούν να πλένουν τα σεντόνια λιγότερο συχνά'.

Η Dr Veronika Matutyte, Health Sciences, peachesandscreams.co.uk συμφώνησε, λέγοντας: «Η υγιεινή του κρεβατιού είναι πολύ σημαντική. Βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων, μικροβίων, λοιμώξεων και ασθενειών».

Από την άποψη ενός ειδικού, τα σκεπάσματα πρέπει να αλλάζονται μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

Η ρουτίνα είναι πιθανότατα διαφορετική για άτομα με προβλήματα όπως το άσθμα και οι αλλεργίες και για όσους εμφανίζουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Ο Abbas και η Δρ Veronika δήλωσαν ότι υπάρχει πληθώρα προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν από το να αφήνει κανείς τα σκεπάσματα για πολύ καιρό.

«Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 227.760 ώρες ύπνου στη διάρκεια της ζωής του, που ισοδυναμεί με 26 χρόνια».

Η βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα σωματικά έλαια, ο ιδρώτας και τα ακάρεα της σκόνης, συμπεριλαμβανομένων των πτωμάτων και των περιττωμάτων τους, μπορούν να συσσωρευτούν στα σκεπάσματά σας.

Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναπαράγονται γρήγορα. Εάν έχετε δερματικές αλλεργίες που προκαλούνται από τα ακάρεα της σκόνης, τη γύρη ή άλλα μικροσκοπικά σωματίδια, πλύνετε τα σκεπάσματα με ζεστό νερό και αυτό θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης και άλλα ερεθιστικά μικρόβια.

Μπορούν επίσης να κάνουν τα συμπτώματα του άσθματος πολύ χειρότερα, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα σεντόνια σας καθαρά.

Όταν κινούμαστε, η τριβή προκαλεί την είσοδο ρύπων και βακτηρίων στους πόρους μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες και ξεσπάσματα ακμής, ειδικά αν έχουμε δέρμα με τάση ακμής'.

Εν τω μεταξύ, η Δρ Βερόνικα δήλωσε ότι ένα από τα οφέλη για την υγεία από την τακτική αλλαγή των σκεπασμάτων περιλαμβάνει τη μείωση της εξάπλωσης των βακτηρίων και των μυκήτων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως πνευμονία, δερματικές λοιμώξεις, ιλαρά, γρίπη και ανεμοβλογιά.

Και ενώ η Dorothy Chambers, ειδικός σε θέματα υγείας του ύπνου στο SleepJunkie.com, πρότεινε να αλλάζετε τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα, είπε ότι οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα.

Η Danielle παραπονέθηκε επίσης για τη σημασία του πλυσίματος άλλων ειδών κλινοσκεπασμάτων - συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων, των παπλωμάτων και των μαξιλαριών.

«Το περιβάλλον του ύπνου σας είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που επηρεάζει έντονα την ποιότητα του ύπνου σας και, συνεπώς, την υγεία και τη διάθεσή σας, γι' αυτό φροντίστε να πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας και το εσωτερικό του παπλώματος τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.