8 ασυνήθιστα σημάδια εξουθένωσης. Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό


Όταν σκέφτεστε την εξάντληση, μπορεί να φανταστείτε κάποιον που είναι εντελώς εξαντλημένος, με τα πόδια του στον καναπέ στο τέλος μιας αγχωτικής εβδομάδας εργασίας.
Η εξουθένωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς ή ενός συγκεκριμένου συνόλου ευθυνών (όπως το να είσαι ο κύριος φροντιστής για έναν σύζυγο ή παιδί με χρόνια ασθένεια), αλλά τα αποτελέσματά του τείνουν να επηρεάζουν και άλλες πτυχές της ζωής, εξηγεί η Cassandra Aasmundsen-Fry. PsyD, κλινικός ψυχολόγος με την Mindwell Modern Psychology and Therapy στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

«Συνήθως οι άνθρωποι αισθάνονται μια αυξανόμενη αίσθηση σωματικής και ψυχικής αδιαθεσίας και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.Έτσι, τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά», σημειώνει η ειδικός.

Τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να έχουν την μορφή κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η επαγγελματική εξουθένωση δεν αποτελεί από μόνη της ιατρική διάγνωση.

Επειδή η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να έχει ιδιαίτερα εκτεταμένες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε και να κάνετε κάτι γι' αυτό.

«Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η επαγγελματική εξουθένωση προκαλεί μόνιμες σωματικές συνέπειες, καθώς και επιβαρύνει τις σχέσεις σας και την ικανότητά σας να εργαστείτε», σημειώνει η Δρ. Aasmundsen-Fry.

7 + 1 σημάδια εξουθένωσης

1. Συναίσθημα θλίψης και απαισιοδοξίας

Κάποιος που βιώνει εξουθένωση μπορεί να υιοθετήσει μια κριτική και απαισιόδοξη στάση, όχι μόνο για οτιδήποτε προκαλεί εξάντληση (μια δουλειά ή κάποιο άλλο βάρος πάνω του), αλλά για τον κόσμο γύρω του.

Στη δουλειά, αυτό σημαίνει ότι το άτομο που «πάσχει» από εξουθένωση, μπορεί να είναι πιο ευάλωτο, ευερέθισμο και γενικότερα να διατηρεί μια πιο αρνητική στάση απέναντι στους πελάτες ή τους συναδέφους του.

«Μπορεί να είστε ενοχλημένοι ή απαθείς σαν να μην έχετε αίσθηση του σκοπού ή του νοήματος σε αυτό που κάνετε», λέει η Δρ Bernstein, «.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις εξουθένωσης, ένα άτομο μπορεί να αναρωτηθεί αν αξίζει να ζει κανείς.

2. Δυσκολία στον ύπνο

«Οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται λιγότερο όταν αρχίζουν να παλεύουν με την εξάντληση», λέει ο Anthony Wheeler, PhD , καθηγητής διοίκησης και κοσμήτορας της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Widener στο Chester της Πενσυλβάνια, ο οποίος ερευνά το άγχος των εργαζομένων.

Η ανησυχία και η αϋπνία είναι δύο ζητήματα που συνδέονται με την εξουθένωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταλήξει να τροφοδοτεί την εξάντληση (σε έναν φαύλο κύκλο).

3. Στομαχόπονοι ή πονοκέφαλοι

Αντιμετωπίζετε έναν στομαχόπονο ή πονοκέφαλο και δεν έχετε ιδέα γιατί; Η εξουθένωση μπορεί να φταίει.

Έρευνα, που αφορούσε κοινωνικούς λειτουργούς που ανέφεραν ότι εμφάνιζαν εξουθένωση διαπίστωσε ότι περίπου το 9% είχε πονοκεφάλους και το 10% είχε γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την εξουθένωση είναι πιθανότατα αποτέλεσμα ψυχολογικού στρες, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2017.

Και τα στομαχικά προβλήματα, όπως ο πόνος, το φούσκωμα και η ναυτία, τείνουν να είναι πιο έντονα κάθε φορά που αγχώνεστε.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

4. Μειωμένη ανοσία

Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και να βλάψει τον ιστό του σώματος, σύμφωνα με έρευνα.

Με το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενημένο, μπορεί να αντιμετωπίζετε πιο συχνά κρυολογήματα και να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2.

5. Απότομη αύξηση βάρους

Τα άτομα που βιώνουν εξάντληση μπορεί να πάρουν βάρος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων.

Η βιολογική απόκριση του σώματος αυξάνει την πιθανότητα αύξησης βάρους, καθώς και ο μειωμένος ύπνος, η κατάθλιψη και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Οι βιολογικές αλλαγές στις οποίες αναφέρεται αφορούν την ορμόνη του στρες, γνωστή ως κορτιζόλη.

Το χρόνιο στρες (όπως αυτό που οδηγεί στην εξουθένωση) αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017.

Εάν η αύξηση βάρους γίνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αρθρίτιδα.

6. Απομόνωση

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί έντονη εξάντληση, μπορεί να νιώθουν ότι τίποτα από αυτά που κάνουν δεν εκτιμάται ή δεν κάνει τη διαφορά.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να απομονωθούν από τους άλλους.

Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της σχέσης με τους γύρω του και να στερηθούν την κοινωνική επαφή, η οποία-σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας- μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να διώξει την θλίψη.

7. Μυϊκός πόνος

Οι μυϊκοί πόνοι μπορεί επίσης να είναι ψυχοσωματικό σημάδι που «μαρτυρά» εξουθένωση.

Όταν είστε αγχωμένοι, οι μύες σας τεντώνονται αυτόματα για να προστατεύσουν το σώμα από πόνο και τραυματισμό.

Συνήθως αυτή η μυϊκή ένταση υποχωρεί όταν το στρες περνάει, αλλά το χρόνιο στρες κάνει το σώμα να παραμένει σε αυτήν την καταπονημένη κατάσταση και να διατηρεί την ένταση.

Τα τυπικά σημεία που το σώμα κρατά την ένταση περιλαμβάνουν τους ώμους, τον λαιμό, το κεφάλι και την πλάτη.

8. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ναρκωτικών ή αλκοόλ για την αντιμετώπιση της κόπωσης


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι κάνουν «αυτοθεραπεία» για να «απαλύνουν», τουλάχιστον προσωρινά, το αίσθημα της εξουθένωσης.

Κάποιοι μπορεί να στραφούν στο πρόχειρο φαγητό, καθώς προσφέρει άμεση ικανοποίηση και άλλοι στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι φοιτητές ιατρικής που βιώνουν εξουθένωση ήταν πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ή να εξαρτηθούν από το αλκοόλ.

Εάν διαπιστώσετε ότι εμφανίζετε αυτά τα σημάδια, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να αποφύγετε ή να ανακάμψετε από την επαγγελματική εξουθένωση και μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμβουλευτική, εάν είναι απαραίτητο.

Με πληροφορίες από: everydayhealth.com/Μαριαλένα Τσόγκα/news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.