Τρέξιμο ή βάρη: Η προπόνηση που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου


Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο έως έξι φορές την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία συγκριτικά με άλλες προπονήσεις, τονίζουν οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία περισσότερων από 115.000 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και από την Εθνική Έρευνα Υγείας των ΗΠΑ (National Health Interview Survey).

Σύμφωνα με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν, η αντιπαραβολή των στοιχείων για την άσκηση με τους θανάτους για ένα διάστημα οκτώ ετών, ανεξαρτήτως της συχνότητας αερόβιας άσκησης, έδειξε ότι:

α) Η προπόνηση ενδυνάμωσης δύο έως έξι φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία συγκριτικά με τις λιγότερες προπονήσεις.

β) Τουλάχιστον δύο προπονήσεις αντιστάσεων καθώς και 2,5 ώρες μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημες οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, μείωσαν κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου κατά την οκταετία.

Η μελέτη για την αποτελεσματικότητα περισσότερων προπονήσεων (7 έως 28 την εβδομάδα) έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος

Tα θετικά αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ακόμη και για τους πιο ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, ηλικιωμένοι 85 ετών και άνω που ακολουθούσαν τις επίσημες οδηγίες εβδομαδιαίας άσκησης είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Όσοι ακολουθούσαν μόνο την οδηγία για τη μυϊκή ενδυνάμωση (έναντι καμίας από τις δύο οδηγίες) είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ όσοι ακολουθούσαν την οδηγία για αερόβια άσκηση είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο.

Όσοι όμως τηρούσαν και τις δύο οδηγίες είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι και τα δύο είδη προπόνησης είναι πολύτιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Bryant Webber, Επιδημιολόγος στο Τμήμα Διατροφής, Σωματικής Δραστηριότητας και Παχυσαρκίας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.