Πειραματική θεραπεία φιλοδοξεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών με όγκο στον εγκέφαλο. Τα πρώτα αποτελέσματα


Πρωτοποριακή θεραπευτική τεχνική που βρίσκεται σε κλινική δοκιμή από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας φαίνεται ότι στοχεύει στην παράταση της ζωής ασθενών με όγκο στον εγκέφαλο.
Προς το παρόν, οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο υποβάλλονται πρώτα σε χειρουργική επέμβαση, μετά σε ακτινοθεραπεία και μετά σε χημειοθεραπεία, με τα αποτελέσματα να μην είναι ενθαρρυντικά καθώς λιγότερο από το 10% αυτών ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ομάδα ακτινολόγων, νευροχειρουργών, ογκολόγων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών και παθολόγων όμως χρησιμοποιεί λεπτομερείς μαγνητικές τομογραφίες και άκρως στοχευμένη ακτινοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας άμεσης ανάπτυξης όγκων, βοηθώντας έτσι τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου και το αποκορύφωμα μιας 10ετούς εργασίας για μένα», δήλωσε ο Δρ Gerben Borst, ογκολόγος στο Christie και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των ειδικών που διεξάγει τη δοκιμή. «Η σειρά της ακτινοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης πρέπει να αμφισβητηθεί, και αυτή θα μπορούσε να είναι η σημαντική ανακάλυψη, για την οποία εργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες».

Η δοκιμή, με την κωδική ονομασία POBIG (Προεγχειρητική ακτινοβolολία Brian στο γλοιοβλάστωμα)- βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, ο Borst είπε ότι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση θα είναι πάντα ουσιώδης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, εξηγεί ο ειδικός, μερικά μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μένουν πάντα πίσω μετά από μια επέμβαση. Αυτό οφείλεται στην ευαίσθητη φύση της λειτουργίας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

«Τα απομεινάρια καρκινικών κυττάρων εξακολουθούν να αναπτύσσονται, δυνητικά ακόμη πιο επιθετικά μετά την επέμβαση στην περίοδο ανάρρωσης, προτού δοθεί στον ασθενή η τυπική ακτινοθεραπεία. Ως εκ τούτου, χρειάζονται άμεσα καλύτερες στρατηγικές για τη στόχευση όλων των καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο», είπε ο Borst.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.