Εφαρμογή σε κινητό μπορεί να ανιχνεύσει συμπτώματα εγκεφαλικού


Η τεχνολογία «smartphone» μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές ανωμαλίες και να ακούσει έναν βήχα για να βοηθήσει στην επισήμανση πιθανών προβλημάτων υγείας. Σύντομα, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί στα εγκεφαλικά είπαν ότι ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα σημάδια ενός εγκεφαλικού και να τους ενθαρρύνει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική φροντίδα πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εφαρμογή που ονομάζεται FAST AI για να ανιχνεύει τα πιο κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού, ασυμμετρία προσώπου, αδυναμία χεριού και αλλαγές στην ομιλία, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Τα προκαταρκτικά ευρήματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Ο στόχος μας είναι πολύ απλός. Θέλουμε να ανιχνεύσουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη», δήλωσε ο Ραντοσλαβ Ρέιτσεφ (Radoslav I. Raychev), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αγγειακός νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες. Η εφαρμογή δεν είναι έτοιμη για δημόσια χρήση και δεν είναι σαφές πότε θα είναι διαθέσιμη ή σε ποιον θα διατεθεί στην αγορά. Τελικά, είπε ο Ρέιτσεφ, ο στόχος είναι να προχωρήσουμε πέρα από την εφαρμογή σε άλλες συσκευές ή πλατφόρμες.

«Όταν κάποιος είναι σε συνομιλία μέσω βίντεο ή όταν μιλάει με έναν εικονικό βοηθό όπως η ‘Alexa’, ή όταν οδηγεί το αυτόνομο όχημά του, θέλουμε να μπορούμε να έχουμε αυτή την παθητική επιτήρηση για να καταγράψουμε τα συμπτώματα του ασθενούς την ώρα που συμβαίνει το εγκεφαλικό», εξήγησε.

Νευρολόγοι σε τέσσερα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα εγκεφαλικού στη Βουλγαρία δοκίμασαν την εφαρμογή με σχεδόν 270 ασθενείς που είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση οξέος εγκεφαλικού. Χρησιμοποιώντας εγγραφές βίντεο και αισθητήρες συσκευών, η εφαρμογή κατάφερε να αναγνωρίσει την ασυμμετρία του προσώπου με ακρίβεια μεγαλύτερη από 97% και την αδυναμία των χεριών με ακρίβεια μεγαλύτερη από 72%, σύμφωνα με την περίληψη, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό.

Από την αρχική φάση της έρευνας, η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί σε αρκετές εκατοντάδες ακόμη ασθενείς, είπε ο Ρέιτσεφ. Εχει επίσης σχεδιαστεί για να ανιχνεύει ανώμαλη ομιλία, αλλά αυτή η λειτουργία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ασθενείς, είπε. Οι ειδικοί είπαν ότι μια εφαρμογή σε «smartphone» που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση συμπτωμάτων εγκεφαλικού είναι μια εξαιρετική ιδέα. Όμως, είπαν, η εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τα σημάδια και να τους παρακινήσει να καλέσουν το 911, όχι όμως ως διαγνωστικό εργαλείο.

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους από το να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, για παράδειγμα, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. «Αυτή είναι μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ευκαιρία να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία AI για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού», δήλωσε ο Αντριου Ράσμαν (Andrew Russman), επικεφαλής του προγράμματος εγκεφαλικού και ιατρικός διευθυντής του «Comprehensive Stroke Center» στην κλινική του Κλίβελαντ.

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ως μεθοδολογία για να αποφασίσετε εάν θα καλέσετε το 911 ή εάν κάποιος έχει οριστικά συμπτώματα εγκεφαλικού. Είναι μόνο μια πληροφορία που ακούγεται ενδιαφέρουσα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματική εφαρμογή».

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή όταν ένα αγγείο σκάσει μέσα στον εγκέφαλο, είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου και η κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη διάγνωση της πάθησης και την έναρξη των πρωτοκόλλων θεραπείας, δήλωσε ο Μάθιου Ποτς (Matthew Potts), χειρουργικός διευθυντής του Κέντρου Περιεκτικού Εγκεφαλικού στο Νοσοκομείο «Northwestern Memorial». «Οταν σου σταματάει η ροή αίματος στον εγκέφαλο, κάθε λεπτό που περνάει, οι νευρώνες πεθαίνουν», είπε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.