Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά»: Πάνω από 6 χιλιάδες γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού


Τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης «Η ατζέντα της Ελλάδας στη μάχη κατά του καρκίνου». Συγκεκριμένα, πρόληψη, σωστή και έγκαιρη διάγνωση, αλλά και παρεμβάσεις στο πεδίο της θεραπείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της χώρας στη μάχη κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η τρέχουσα χρονιά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη σε επίπεδο Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές για το φάρμακο, με τις σκέψεις μείωσης του χρόνου ισχύος της προτασίας δεδομένων (πατέντα) στα φάρμακα.

«Ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της καινοτομίας ή αύξηση των τιμών», τόνισε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε αποεπένδυση στην Ευρώπη και επένδυση σε 3 χώρες, αυτό που επιχειρείται να αποφευχθεί ή να αναγκάσει τις εταιρείες να αυξήσουν τιμές για να αποσβέσουν, τρόπων τινά την επένδυση τους.

Πρόληψη και Διάγνωση

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης «Greece’s agenda to combat cancer» ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, εστίασε στο κομμάτι της πρόληψης και τα προγράμματα που «τρέχουν».

Μέρος του προγράμματος «Δοξιάδης», τρέχει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, ενώ είναι ήδη και ξεκινούν τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Η σημασία των προληπτικών προγραμμάτων φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις 99.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει προληπτικά, δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, σε 6.113 γυναίκες έχουν βρεθεί ευρήματα σε πρώιμο στάδιο», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός, είναι πάνω από 6.000 γυναίκες, οι οποίες εάν δεν είχανε πρόσβαση σε αυτήν την προληπτική εξέταση, θα εντόπιζαν τη νόσο σε επόμενο στάδιο, πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως προωθούνται αρκετά κονδύλια στο κομμάτι της πρόληψης.

Τόνισε, δε, ότι τα χρήματα που δίνεις στην πρόληψη, τους βιοδείκτες, την πρωτογενή πρόληψη εν γένει, «αφενός είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία αφετέρου διασφαλίζουν και πόρους για το σύστημα υγείας».

Θεραπεία

Σε ό,τι αφορά τον πυλώνα των θεραπευτικών προσεγγίσεων, ο κ. Πλεύρης εστίασε σε δύο επίπεδα, τη νοσοκομειακή φροντίδα και τις θεραπείες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφθερεί και στα προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δομές που διαθέτουμε, με παρεμβάσεις που έχουνε γίνει στο Σωτηρία, αλλά και με τα 4 ΤΕΠ που δημιουργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, με το ογκολογικό της Θεσσαλονίκης, όπου πλέον έχει χωροθετηθεί και έχουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης, καθώς επίσης και με τις δυνατότητες που παρέχει η αναβάθμιση δομών, όπως γίνεται τώρα και με το Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Παίδων», ανέφερε.

Στο κομμάτι των ογκολογικών θεραπειών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα υπάρχει εστίαση στο θέμα της πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες.

«Στις συζητήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία προσπαθούμε, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει και το πρόβλημα του clawback, να βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή που θα επιτρέψει να έρχονται γρήγορα οι νέες θεραπείες στη χώρα και να τις λαμβάνουν βέβαια οι ασθενείς οι οποίοι τις χρειάζονται», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

«Πιστεύουμε ότι, με ένα πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε και στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας και θα συνδέεται με ενίσχυση των προϋπολογισμών, που θα συνδέονται κατά βάση με καινοτόμες θεραπείες, όπως φάρμακα που χρειάζονται ογκολογικοί, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που και η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει φτηνή πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά παράλληλα δε θα γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας για να έχουμε είσοδο της καινοτομίας», πρόσθεσε.

Κατ’ οίκον νοσηλεία, ανακουφιστική φροντίδα και μητρώα


Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε και τη σημασία της κατ’ οίκον νοσηλείας, καθώς και την ανακουφιστική φροντίδα, σημειώνοντας πως σύντομα θα ανακοινωθούν οι πρώτες δημόσιες δομές αναφοράς, που θα είναι και δομές ανακουφιστικής φροντίδας.

«Η κατ΄ οίκον νοσηλεία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δουλεύουμε ένα ολιστικό πλαίσιο, μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αντιμετωπίζει τον καρκίνο με πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και μετανοσοκομειακή φροντίδα. Σε όλο αυτό φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικές οι νέες τεχνολογίες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε πως «από το Φεβρουάριο υπάρχει μητρώο για τον παιδικό καρκίνο, ενώ αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ψηφιακού φακέλου, ξεχωριστή αυτοτελής δράση του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται με το μητρώο του καρκίνου».

Τέλος, ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια αυστηροποίησης του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και ενίσχυσης της ενημέρωσης, με στόχο τα παιδιά που θα γεννηθούν από το 2025 και μετά να μην καπνίσουν ποτέ στη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.