Γερμανός υπουργός Υγείας: Σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια του κορονοϊού, κάποιες και μόνιμες


Για πρώτη φορά, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, παραδέχθηκε δημοσίως ότι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναγνωρίζει τις σοβαρές παρενέργειες και αναπηρίες που αποδίδονται στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.


Ο Λάουτερμπαχ, έκανε την παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, η κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός ότι, πλέον, ορισμένοι πολίτες, εξαιτίας των εμβολιασμών, ζουν «με βαριές αναπηρίες και μόνιμους τραυματισμούς». Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναλογία τέτοιων περιστατικών και οφελών από τα εμβόλια είναι πολύ μικρή. Όπως είπε, ο εμβολιασμός κατά της Covid19 εξακολουθεί να προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα συμπτώματα του Long Covid, ενώ, στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι, από την πανδημία, οι φαρμακευτικές, επωφελήθηκαν από τις συμφωνίες τους με τα κράτη - μέλη (οι οποίες και απαλλάσσουν τις εταιρείες από πιθανές αποζημιώσεις), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ZDF Heute Journal, κλήθηκε να απαντήσει και για το επίμαχο tweet του, όπου ανέφερε ότι τα εμβόλια «δεν έχουν απολύτως καμία παρενέργεια», με το οποίο είχε προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες ανθρώπων αναγνωρισμένων ως «θύματα» των εμβολιασμών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ως προς την λειτουργικότητά τους σε καθημερινό επίπεδο.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός σημείωσε για τις περιπτώσεις σοβαρών αναπηριών που έχουν σημειωθεί και αναγνωρισθεί ότι, «αυτές οι ατυχείς περιπτώσεις είναι αποκαρδιωτικές, θέλω να πω πως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τα εμβόλια. Υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι μόνιμες. Αυτό που κάνουμε σε επίπεδο θεσμικό είναι πως καλύπτουμε τις αποθεραπείες που χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη δεν έχουμε τα φάρμακα που ανταποκρίνονται στις θεραπείες, οι έρευνες "τρέχουν" αυτό το διάστημα. Οπότε αντιλαμβάνομαι γιατί οι άνθρωποι δικαίως διαμαρτύρονται. Σε καμία περίπτωση δε χαιρόμαστε, δε θέλω να δώσω αυτή την εντύπωση. Πρέπει να επιταχύνουμε στην αναγνώριση των σοβαρών παρενεργειών των εμβολίων που σημειώνονται, και σταδιακά καταλαβαίνουμε καλύτερα την όλη κατάσταση. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σημειώσω πως βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχουμε, ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιος. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι για λιγότερο από μία περίπτωση σοβαρής παρενέργειας, στους 10.000 εμβολιασμούς. Πρακτικά η εικόνα που έχουμε για τους τραυματισμούς από τα εμβόλια γίνεται πιο καθαρή, όλο και περισσότερο και έτσι θα μπορούμε να ταυτοποιούμε καλύτερα όσους έχουν επηρεαστεί από τις δόσεις που έχουν λάβει, ώστε να βοηθήσουμε πιο γρήγορα».

«Υπερβολή η διατύπωσή μου»


Ο Λάουτερμπαχ αναφορικά με το αμφιλεγόμενο tweet του υπογράμμισε πως, «Πράγματι αυτή η διατύπωση που είχα κάνει ήταν μια υπερβολή. Ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μου. Σε πολλαπλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν το tweet, είχα μιλήσει για πιθανές επιπλοκές. Τα ποσοστά επιπλοκών και κινδύνου παραμένουν σχετικά σταθερά από τότε (εννοεί το 2021) και αυτά τα εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη. Η αναλογία είναι 1:10.000. Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για long Covid, η οποία long Covid έχει παρόμοιες επιπλοκές με το post-vax syndrome στο οποίο αναφερόμαστε. Άρα, τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πολλά περισσότερα από το ρίσκο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση της πρώτης μήνυσης που κατέθεσε Γερμανός πολίτης κατά της BionTech. Σημείωσε ότι η χώρα παρέχει τις τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις καθώς και ότι, αυτή τη στιγμή, εργάζεται εντατικά για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της long Covid που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του post-vax syndrome. Όπως επανέλαβε, και οι δύο αυτές καταστάσεις, φέρουν πολλές ομοιότητες. «Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την Επιτροπή προϋπολογισμού γιατί θέλουμε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί όσο το συντομότερο. Διαπραγματευόμαστε για το μπάτζετ της επιχορήγησης αυτή τη στιγμή. Είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε αυτά τα σχέδια», είπε.

Ο πολιτικός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για την κριτική σχετικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα με τις φαρμακευτικές σχετικά με τις εξαιρέσεις σε πιθανές αποζημιώσεις, τις οποίες, τελικά, καταβάλλει το γερμανικό κράτος. Όπως σημείωσε ο Λάουτερμπαχ, την περίοδο που υπογράφηκαν αυτές οι συμβάσεις, ο ίδιος δεν είχε ακόμα αναλάβειτι υπουργείο. «Αντιλαμβάνομαι πως έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Έτσι το κράτος, ανέλαβε όλη την ευθύνη. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σωστό, η ευθύνη να περνάει στην Πολιτεία. Θα ήταν θετικό αν οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούσαν να συνεισφέρουν εθελοντικά σε ένα κοινό Ταμείο για την έρευνα. Αυτό, γιατί τα κέρδη τους ήταν ιλιγγιώδη. Άρα θα ήταν κάτι παραπάνω από μια κίνηση καλής θέλησης, αλλά κάτι που θα έπρεπε να το αναμένουμε. Το βασικό, επαναλαμβάνω, είναι να μπορούμε πιο εύκολα να ταυτοποιούμε τις περιπτώσεις βλάβης από εμβόλιο για να μην περιμένουν οι άνθρωποι πολύ καιρό, μέχρι να λάβουν βοήθεια», είπε.

Στη Γερμανία, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, είχαν εγκριθεί 253 αιτήσεις αποζημίωσης λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Αναλογικά με τον αριθμό των χορηγούμενων δόσεων, οι αιτήσεις για την αναγνώριση της βλάβης του εμβολίου είναι σπάνιες, ωστόσο όπως σημείωνε το Der Spiegel μόνο ένα μέρος των αιτήσεων εγκρίνεται, κάτι που σχετίζεται με όσα είπε και ο υπουργός Υγείας περί αναγνώρισης των όποιων βλαβών.

Από την πρώτη στιγμή της έγκρισής των εμβολίων, σε ΗΠΑ και ΕΕ οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των συμφωνιών τους έχουν λάβει πλήρη ασυλία όσον αφορά ποινικές και αστικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από τυχόν παρενέργειες. Στην Ελλάδα, το ΣτΕ έχει αποφανθεί, με την απόφαση του Α΄ τμήματός του (622 του 2021), ότι ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του από εμβόλιο μπορεί να ζητήσει υλική και ηθική αποκατάσταση από το κράτος με βάση συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: η βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός οφείλει να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το δικαίωμα για αποζημίωση, ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, στηρίζεται στα άρθρα 4, 5 και 25 του Συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

Η υπόθεση που στάθηκε ως αφορμή για να εκδοθεί η απόφαση για τις αποζημιώσεις όσων υφίστανται βλάβη στην υγεία τους από εμβολιασμούς αφορούσε ένα κοριτσάκι, το οποίο μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) παρουσίασε παρεγκεφαλίτιδα, σπανιότατη νόσο (1:1.000.000 δόσεις εμβολίου) ως ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου αυτού.

  

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.