Οι έξι τροφές που κάνουν πολύ καλό στο συκώτι


Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η άνοιξη είναι η εποχή που το συκώτι κάνει τον καλύτερο καθαρισμό του, ώρα λοιπόν να «πάρει» λίγη αγάπη, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές για να βελτιωθεί η υγεία του.
Το συκώτι είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσις του οργανισμού, καθώς είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των τοξινών από τη ροή του αίματος, έτσι ώστε οι τοξίνες να μη συσσωρεύονται στο σώμα μας.

Η αποτοξίνωση του ήπατος είναι μία από τις πολλές διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί το ήπαρ στο σώμα, όπως:
  • Σύνθεση πρωτεϊνών
  • Παραγωγή και απέκκριση χολής
  • Βοήθεια στο μεταβολισμό της ζάχαρης
  • Πρόληψη της πήξης του αίματος
  • Αποθήκευση σιδήρου
Οι τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι

1. Ζεστό νερό με λεμόνι

Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών τοξινών από το σώμα. Όταν το σώμα είναι καλά ενυδατωμένο, δεν βοηθάει μόνο τη λειτουργία του ήπατος, αλλά βοηθάει επίσης όλα τα όργανα και τα κύτταρα του σώματός.

Η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι το πρωί είναι μια αγιουρβεδική πρακτική που βοηθά να καθαρίσει ο πεπτικός σωλήνας από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός πιο αλκαλικού περιβάλλοντος στο σώμα για να εξισορροπήσει την οξύτητα από τις τοξίνες. Το νερό με λεμόνι έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην τόνωση του ήπατος.

2. Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκουροπράσινα λαχανικά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των τοξινών στο σώμα. Συνεργάζονται χέρι-χέρι με το συκώτι για να βοηθήσουν στην απαλλαγή του σώματός από τις τοξίνες.

Μερικά σκούρα, φυλλώδη λαχανικά και λαχανικά που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα περιλαμβάνουν το λάχανο και το σπανάκι.

3. Παντζάρια και πράσινα παντζάρια

Τρώγονται ωμά, μαγειρεμένα ή με χυμό, τα παντζάρια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση ασθενειών που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής νόσου.

4. Μούρα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων και των μουριών, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του ήπατος λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών τους.

5. Πικρά χόρτα

Τα πικρά χόρτα, όπως τα χόρτα της πικραλίδας, της τσουκνίδας και της ρόκας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την πέψη και τη λειτουργία του ήπατος.

Η γεύση των πικρών χόρτων κάνει το στόμα και τον πεπτικό σας σωλήνα να εκκρίνουν ένζυμα και χολή που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, σύμφωνα με τον Dr. Elson Haas, στο βιβλίο του Staying Healthy with Nutrition.

Τα πικρά χόρτα διεγείρουν επίσης το συκώτι σας για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση. Με την ενσωμάτωση περισσότερων πικρών χόρτων στη διατροφή σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη, γεγονός που θα μειώσει το τοξικό φορτίο που βάζει η ζάχαρη στον οργανισμό σας.

6. Γαϊδουράγκαθο


Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ήπατος. Περιέχει σιλυμαρίνη, η οποία είναι τόσο αντιφλεγμονώδης όσο και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βρεθεί σε διάφορα τσάγια αποτοξίνωσης καθώς και σε μορφή βάμματος ή κάψουλας.

Πηγή: TheIssue

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.