Καρκινογόνα χημικά σε μαγειρικά σκεύη και προϊόντα μακιγιάζ: Προκαλούν από στειρότητα μέχρι και αυτισμό


Τα τηγάνια, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νέα Αμερικανική μελέτη με αντικείμενο τις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες PFAS, ύποπτες εδώ και χρόνια για καρκίνο, στειρότητα αλλά και αυτισμό.

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης και τελικά στο αίμα των γυναικών, που προσπαθούσαν να συλλάβουν, με αποτέλεσμα να έχουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ζωντανό μωρό, σύμφωνα με ερευνητές από τον οργανισμό υγείας "Mount Sinai" στη Νέα Υόρκη.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Science of The Total Environment, ο συγγραφέας Dr Nathan Cohen, τόνισε, ότι θα η μελέτη πρέπει να χρησιμεύσει ως «καμπανάκι» αφύπνισης.

Η ουσία PFAS μπορεί να διαταράξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και έχει συνδεθεί με καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αυξημένους κινδύνους για ενδομητρίωση καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτό που προσθέτει η μελέτη είναι ότι το PFAS μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι γενικά υγιείς και προσπαθούν φυσικά να συλλάβουν, σημείωσε ο Cohen σε δηλώσεις του που επικαλείται η Daily Mail.

Τι είναι τα PFAS, γνωστά ως «παντοτινά χημικά»

Τα παράγωγα πολυφθοροαλκυλίου βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά είδη: από αντικολλητικά σκεύη, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, χαλιά και χρώματα έως και καθημεριινά προϊόντα περιποίησης.

Είναι χημικές ουσίες, σχεδιασμένες για να κάνουν τις επιφάνειες ανθεκτικές στους λεκέδες και στο νερό. Δεν διασπώνται φυσικά στο περιβάλλον και έτσι χαρακτηρίζονται ως «παντοτινά χημικά».

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 1.032 γυναίκες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό και είχαν μέσo όρο ηλικίας τα 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα για 15 συγκεκριμένα είδη PFAS και στη συνέχεια παρακολούθησαν κάθε γυναίκα για τουλάχιστον ένα χρόνο για να δουν αν είχε συλλάβει με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.