Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα που σπάνε τα δόντια μας


H oδοντική υγεία είναι το Α και το Ω μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, η φροντίδα των δοντιών δεν περιορίζεται σε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή διατροφή για τα δόντια και το σμάλτο και μεγάλη προσοχή για να μην ραγίσουν ή σπάσουν από σκληρές τροφές.

Το σπάσιμο ενός δοντιού μπορεί να συμβεί εντελώς ξαφνικά, αλλά στην περίπτωση μιας ρωγμής, μπορεί να μην είναι κατανοητό το τι εσωτερική ζημιά έχει πάθει το δόντι μας και αν το αγνοήσουμε ή δεν το καταλάβουμε για πολύ καιρό μπορεί να μείνουμε με μόνιμη βλάβη.

Αν και υπάρχουν πολλές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για τα δόντια, εδώ θα σας αναφέρουμε τις 7 πιο επικίνδυνες τροφές για την ακεραιότητα των δοντιών.

Ποπ Κορν

Μπορεί το ποπ κορν να είναι αφράτο και μαλακό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους μη σκασμένους πυρήνες, τους οποίους αν δαγκώσει κανείς δυνατά μπορεί να καταλήξει με ένα ράγισμα ή σπάσιμο στο δόντι του. Ένας άσκαστος πυρήνας μπορεί να προκαλέσει ζημιά ακόμα και στο νεύρο του δοντιού ή να το κάνουν να μελανιάσει, καθιστώντας επώδυνο το δάγκωμα. Οπότε φροντίστε να τους αποφεύγετε, όσο γερά δόντια κι αν έχετε.

Ξηροί Καρποί


Ενώ οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, ορισμένα πολύ σκληρά είδη μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια σας. Τέτοιοι είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι ή τα φιστίκια, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα δόντια εάν χρησιμοποιήσετε τα δόντια σας για να ανοίξετε το κέλυφος.

Κρέατα με κόκαλα


Οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπουτάκια κοτόπουλου, τα παϊδάκια και άλλα είδη κρέατος με κόκαλα μπορεί να είναι νόστιμα για τον κάθε κρεατοφάγο, αλλά χρειάζεται προσοχή κατά την κατανάλωσή τους. Τα κόκαλα μπορεί κάλλιστα να σπάσουν ένα ή περισσότερα δόντια σας, όσο μικρά κι αν είναι. Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και από τις σούπες με κρέας.

Σκληρή καραμέλα

Σκληρές καραμέλες, όπως τα γλειφιτζούρια, ακόμα και οι καραμέλες για το λαιμό μπορεί να σπάσουν τα δόντια σας, εάν τις μασήσετε πρόωρα πριν η καραμέλα διαλυθεί φυσικά μέσα στο στόμα, μιας και η σκληρή τους σύνθεση συμβάλλει στο να κρατούν πολλή ώρα και όχι για μάσηση.

Πάγος

Ο πάγος και τα παγάκια, ακόμα και τα πιο μικρά, είναι σκληρά για τα δόντια. Το μάσημα του πάγου πριν διαλυθεί μπορεί να προκαλέσει στα δόντια σας μικροσκοπικές ρωγμές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια και μακροπρόθεσμα σπάσιμο. Σε περίπτωση που έχετε ήδη κάποια ευαισθησία στα δόντια, προτιμήστε θρυμματισμένο πάγο.

Μπάρες Δημητριακών


Οι μπάρες δημητριακών είναι πολύ χρήσιμες για πολυάσχολους ανθρώπους, αλλά είναι επιβλαβείς για τα δόντια σας εάν τις δαγκώσει κανείς λάθος. Πολλές από αυτές τις μπάρες περιέχουν ένα κολλώδες συστατικό, όπως το μέλι, το οποίο βοηθά να διατηρηθεί το σχήμα τους, αλλά σκληραίνει το περιεχόμενό τους.

Παξιμάδια

Ενώ τα σκληρά ψωμιά είναι νόστιμα, η σκληρότητά τους μπορεί να σας στοιχίσει ένα δόντι, ειδικά είδη όπως τα παξιμάδια. Το ίδιο ισχύει και για τα φρέσκα σκληρά ψωμιά που μπαγιατεύουν και σκληραίνουν με τον καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.