Ολιστική ιατρική, η άλλη προσέγγιση της υγείας


Μπήκαν αργά στην Ελλάδα, αλλά βρήκαν ένθερμους υποστηριχτές. Ομοιοπαθητική, βελονισμός, φυσιοπαθητική, οστεοπαθητική, ρεφλεξολογία και πολλές άλλες θεραπείες δίνουν μία ηπιότερη ιατρική απάντηση στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών υπηρετώντας μία διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας.

Είναι η αποκαλούμενη ολιστική ιατρική, η οποία αντιμετωπίζει τον ασθενή ολοκληρωμένα ως σώμα, ψυχή και πνεύμα, το οποίο εκφράζεται μέσω της ασθένειας, με αποτέλεσμα η θεραπεία να εστιάζεται στην ίαση του ανθρώπου συνολικά και όχι της ασθένειας μόνο αυτής καθ’ αυτής.

Ο όρος «ολιστικός» προέρχεται από την Ελληνική λέξη «όλον». Στις ολιστικές θεραπείες λοιπόν, δεν προσεγγίζουμε μόνο το σύμπτωμα αλλά και το άτομο σαν «όλον», δηλαδή σαν προσωπικότητα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μιλτιάδης Σοφός, BSc Physiotherapy (International), του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου (U.E.L) και εν ενεργεία μέλος του Συμβουλίου Επαγγελμάτων Υγείας και Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου. (H.C.P.C), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνθήκες ζωής του ατόμου, το μέγεθος και η ένταση του άγχους του, τα συναισθήματα και πώς όλα αυτά εμπλέκονται και σχετίζονται με τα διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, ασθένειες, πόνους και αρνητικές εκδηλώσεις που τον ταλαιπωρούν.

Στην ολιστική ιατρική ασχολούμαστε με τον άνθρωπο σαν ψυχή και σώμα κι εξετάζουμε τα διάφορα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.


Οι αρχές της ολιστικής ιατρικής μπορούν να συνοψισθούν στη φράση ότι ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από μια βιολογική μηχανή και γι' αυτό, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε απλά στην αντιμετώπιση ενός βιολογικού συμπτώματος ή μιας κλινικής κατάστασης, αλλά να προσπαθούμε για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης υγείας του ανθρώπου.

Είναι αυτή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως πρότυπο, όταν ορίζει την Υγεία όχι απλώς σαν την κατάσταση του ανθρώπου, στην οποία δεν υπάρχει αρρώστια ή αναπηρία, αλλά ως την κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.

Με άλλα λόγια ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή πνευματική - ψυχική σωματική οντότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δηλαδή δεν μπορούμε να ομιλούμε μόνο για παθήσεις αλλά για ανθρώπινες υπάρξεις σαν σύνολο.

Υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής πνευματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας.

Οι ολιστικές θεραπείες χρησιμοποιούνται σε δεκάδες παθήσεις αλλά και για αναζωογόνηση κι ευεξία. Ημικρανίες, πονοκεφάλοι, μυϊκοί πόνοι, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα σπονδυλικής στήλης, πόνοι εσωτερικών οργάνων, ορμονικές δυσλειτουργίες, ίλιγγοι, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονολογικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα, τραυματισμοί, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσπεψίες, ρύθμιση μεταβολισμού, δερματολογικά προβλήματα, μαύροι κύκλοι, πανάδες, ρυτίδες, κυκλοφορικά προβλήματα και δεκάδες άλλα θεραπεύονται, ή βελτιώνονται κατά περίπτωση, με εξαιρετικά αποτελέσματα με τις ολιστικές θεραπείες.

Μέθοδος "Ενεργοποίησης" Σπονδυλικής Στήλης

Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, με τη μέθοδο "Ενεργοποίησης" της Σπονδυλικής Στήλης, εφαρμόζεται μέσω του ειδικού μηχανισμού, μια χαμηλής δύναμης και μεγάλης ταχύτητας πίεση, στα σημεία που διαπιστώνουμε δυσλειτουργία και απαιτείται διόρθωση.

Πρόκειται για μια αμιγώς μηχανική δύναμη που προέρχεται από ένα ελατήριο που φορτίζεται και αποφορτίζεται αυτόματα ρυθμίζοντας έτσι την λεκάνη να επανέλθει στη σωστή της θέση και βοηθώντας τις σπονδυλικές αρθρώσεις να ανακτήσουν τη χαμένη τους λειτουργικότητα.

Κρουστική Θεραπεία

«Ο δέκτης λαμβάνει την πλέον εξατομικευμένη κρουστική θεραπεία, μειώνοντας τη δυσκαμψία, τον πόνο και βελτιώνοντας την κινητικότητα. Χάρη στην ποικιλία των θεραπευτικών χειρισμών και ρυθμίσεων, η κρουστική θεραπεία μπορεί να τονώσει, ξεκουράσει, δυναμώσει ή να ανακουφίσει ένα σώμα», τονίζει ο κ. Σοφός

Πιο συγκεκριμένα, το εύρος κρούσης φτάνει 60% βαθύτερα στο μυ σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές δόνησης και μασάζ, καθώς αγγίζει τα 16 χιλιοστά. Για το λόγο αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες, παράγει θερμότητα και ανακουφίζει από την ένταση.

"Κλινική" Θεραπεία με Βεντούζες

«Στην πρακτική της "κλινικής" θεραπείας με βεντούζες χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός για την δημιουργία κενού αέρος, με σκοπό την μηχανική πρόκληση υπεραιμίας.

Ο επιφανειακός μυς ανυψώνεται και με τη διαφορά πίεσης, συγκρατείται στη βεντούζα», διευκρινίζει ο κ. Μιλτιάδης Σοφός και συνεχίζει: «Έτσι επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και διεγείρονται οι μηχανοϋποδοχείς, μειώνοντας τον μυοσκελετικό πόνο και τον χρόνο επούλωσης των φλεγμονών».

Εφαρμογή Κινησιοταινίας

Το Kinesio Tape ή αλλιώς Κινησιοταινία είναι μια ελαστική, βαμβακερή, υποαλλεργική και αδιάβροχη ταινία που εφαρμόζει στο δέρμα στην περιοχή που έχει τραυματιστεί και βοηθά στη μείωση του πόνου ενώ παράλληλα υποστηρίζει χωρίς να περιορίζει τις κινήσεις του σώματος.

Η τεχνική ανακαλύφθηκε από τον Dr Kenzo Kase το 1970 και έκτοτε εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες τεχνικές για την επιτάχυνση της επούλωσης και της μυϊκής ανατροφοδότησης.

‘Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σοφός, οι ολιστικές θεραπείες δεν αντικαθιστούν την κλασική ιατρική σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή χειρουργικές επεμβάσεις, μπορούν όμως να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών, την διατήρηση της υγείας και αρμονίας του οργανισμού και να αποκαταστήσουν παθήσεις με απόλυτα φυσικό τρόπο από εξειδικευμένο θεραπευτή.

Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Σοφός, ο θεραπευόμενος μπορεί να συνδυάσει θεραπείες, αφού συζητήσει με τους θεραπευτές του, ώστε να βρεθούν μέθοδοι που αρμονικά συνυπάρχουν και συνεργάζονται. «Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας, όπου αυτές είναι πραγματικό απαραίτητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.