Συναγερμός για δηλητηριάσεις από διακοσμητικές σκόνες ζαχαροπλαστικής


Η πρόκληση της δημιουργίας μίας περίτεχνης τούρτας γενεθλίων ή διάφορων γλυκών με ζαχαρόπαστα, χρώματα, διάφορες πολύχρωμες σκόνες και άλλα “εργαλεία” είναι μεγάλη και γι’ αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μάλιστα οι οικιακοί καλλιτέχνες, για να προσθέσουν μια μεταλλική οπτική πινελιά στα κέικ, χρησιμοποιούν διάφορους τύπους διακοσμητικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της διακοσμητικής σκόνης από χρυσό, ασήμι ή χαλκό. Δυστυχώς όμως, η χρήση της δεν είναι ακίνδυνη.

Οι σκόνες «λάμψης» που είναι ασφαλείς για κατανάλωση φέρουν συνήθως την ένδειξη «βρώσιμα» στην ετικέτα. Ωστόσο, ορισμένες γυαλιστερές σκόνες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά σε κέικ δεν είναι βρώσιμες, και αν και έχουν την επισήμανση «μη τοξικά» αναγράφεται επίσης «μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς» και πρέπει να αφαιρεθούν από το γλυκό πριν από την κατανάλωση.

Το 2021, τα γαλλικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων (CAPs) ανέφεραν τρεις περιπτώσεις τυχαίας εισπνοής της ίδιας μάρκας διακοσμητικής σκόνης. Τα άτομα που συμμετείχαν ανέπτυξαν γρήγορα βήχα, αναπνευστικές δυσκολίες και πυρετό. Συγκεκριμένα, ένα παιδί μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου αφού εισέπνευσε τη μεταλλική χρυσή σκόνη που χειριζόταν η μητέρα του. Η επισήμανση στη συσκευασία αυτής της σκόνης ανέφερε ότι ήταν “μη τοξική” και βρώσιμη, αλλά παρόλα αυτά προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα μετά από τυχαία εισπνοή.

Επιπλέον, η διακοσμητική σκόνη που δεν είναι βρώσιμη (όπως προορίζεται για εφαρμογή σε συσκευασίες για κέικ, για παράδειγμα) πωλείται σε συσκευασία παρόμοια με εκείνη της βρώσιμης σκόνης. Αν και η ετικέτα αναφέρει ότι το προϊόν είναι μη βρώσιμο, αυτό δεν είναι πάντα πολύ ορατό και η ομοιότητα της συσκευασίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να οδηγήσει τους καταναλωτές στην κατάποση μη βρώσιμης μεταλλικής σκόνης, με κίνδυνο δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.

Κατά την περίοδο 2018-2019, στις ΗΠΑ διερευνήθηκαν δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα που σχετίζονται με εμπορικά και οικιακά παρασκευασμένα κέικ στα οποία είχε προστεθεί γυαλιστερή διακοσμητική σκόνη, η οποία περιείχε υψηλά επίπεδα χαλκού, μολύβδου και άλλων μετάλλων .

Οι δηλητηριάσεις αφορούσαν παιδιά που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τούρτας γενεθλίων. Τα κρούσματα στο Ρόουντ Άιλαντ συνδέθηκαν με κατάποση χαλκού και μία περίπτωση στο Μιζούρι συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού.

Οι συστάσεις για την αποφυγή δηλητηρίασης από διακοσμητικές σκόνες για ζαχαροπλαστική:
  • Ελέγξτε αν η διακοσμητική σκόνη είναι βρώσιμη πριν την αγοράσετε ή τη χρησιμοποιήσετε στις τούρτες σας
  • Είτε είναι βρώσιμη είτε όχι, αυτή η σκόνη είναι πολύ πτητική και πρέπει να χρησιμοποιείται σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο
  • Φυλάξτε τη μακριά από παιδιά
Η εκπαίδευση των καταναλωτών, των αρτοποιών/ζαχαροπλαστών και των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των ειδών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και ακούσιας δηλητηρίασης από τοξικά μέταλλα και άλλα μη βρώσιμα συστατικά.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.