ΠΡΟΣΟΧΗ: Η οδοντόκρεμα παχαίνει! Έρευνα


Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ο χαμηλός μεταβολισμός, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή, δεν φαίνεται να είναι οι μοναδικοί παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του βάρους ή στην δυσκολία απώλειας βάρους. Οι καθημερινές χημικές ουσίες στο περιβάλλον μπορεί επίσης να δημιουργούν πολλά εμπόδια για την απώλεια βάρους, λένε οι επιστήμονες.

Πρόκειται για χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, (ενδοκρινικοί διαταράκτες), είναι υπεύθυνες για την αύξηση του λίπους και λέγονται παχυσογόνες (Obesogens ). Μπορεί να υπάρχουν σε οτιδήποτε, από τη οικιακή σκόνη μέχρι τα πλαστικά στα οποία τυλίγουμε το φαγητό μας, σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ακόμα και στην οδοντόπαστά μας.

Οι παχυντικές χημικές ουσίες λοιπόν, μπορεί να επηρεάσουν τις ανθρώπινες ορμόνες και να αλλάξουν τον τρόπο που το σώμα μας παράγει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί λίπος και μπορούν να επηρεάσουν ή να προάγουν την παχυσαρκία.
Στους ενδοκρινικούς διαταράκτες περιλαμβάνονται η Δισφαινόλη Α (BPA), οι Φθαλικές ενώσεις, η Ατραζίνη, οι Οργανοτοξίνες, το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ PFOA καθώς και η Τρικλοσάνη (Triclosan).

Η Triclosan, μια πανταχού παρούσα χημική ουσία σε οδοντόκρεμες που μειώνει την πλάκα και την ουλίτιδα αλλάζοντας τη σύνθεση της στοματικής χλωρίδας, που φαίνεται να απορροφάται εύκολα από τον γαστρεντερικό σωλήνα, έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τόσο τη μικροχλωρίδα του εντέρου, όσο και την ενδοκρινική λειτουργία και ως εκ τούτου να επηρεάζει το σωματικό βάρος.

Σε μελέτη που έγινε το 2013 ερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της τρικλοζάνης και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) Τα επίπεδα του ΔΜΣ και της κηλίδας τρικλοζάνης στα ούρα λήφθηκαν από ενήλικες. Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά μέτρα έκθεσης, είτε παρουσία έναντι απουσίας ή τεταρτημόρια τρικλοζάνης, αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ τρικλοζάνης και ΔΜΣ. Τα ευρήματα της μελέτης οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε τρικλοζάνη σχετίζεται με αυξημένο Δείκτη Μάζας σώματος.

Επιπλέον μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια δείχνει ακριβώς πώς το triclosan μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου.

Και εάν αναρωτιέστε πόσες θερμίδες έχει η οδοντόπαστα, η απάντηση είναι 1 θερμίδα ανά 100 γραμμάρια αλλά εφόσον δεν καταπίνεται οι θερμίδες δεν θα επηρεάσουν καθόλου τον χρήστη.

Όχι μόνο επειδή υπάρχει η περίπτωση να μην μας βοηθά να χάσουμε βάρος, αλλά απλώς και μόνο επειδή πρόκειται για χημική ουσία, που στην σύνθεση της οδοντόπαστας αναφέρεται ως triclosan, καλό θα είναι να την αποφεύγουμε επιλέγοντας βιολογικές οδοντόκρεμες με φυσικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.