Αθλείσαι; Δες πόσο νερό χρειάζεται να πίνεις για να μην αφυδατωθείς


Όταν ασκείσαι, το σώμα σου κινδυνεύει από αφυδάτωση. Το πρόβλημα με αυτήν την πάθηση είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε είναι αφυδατωμένο. Εάν αφεθείς και δεν ενυδατώσεις το σώμα σου για ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία. Πόσο νερό λοιπόν χρειάζεσαι λοιπόν εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

Η διάρκεια της προπόνησής σoυ


Εάν σκοπεύεις να ασκηθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα νερού στο σύστημά σου. Συνιστάται να πίνεις 500-600 ml πριν από την προπόνηση, 240 ml κάθε 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου και άλλο 480 ml αφού τελειώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σου ενυδατώνεται επαρκώς ενώ κινείται.

Η ένταση της προπόνησής σου

Μερικές φορές, ορισμένες προπονήσεις είναι πιο έντονες από άλλες. Για ασκήσεις που διαρκούν μόλις 30 λεπτά στο ελλειπτικό, δεν απαιτούν τόσο νερό όσο έντονη προπόνηση με βάρη ή γρήγορο τρέξιμο στο διάδρομο. Πρόσεξε τις ανάγκες του σώματός σου και πιες υγρά όπως απαιτείται από την ένταση της ρουτίνας σου.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όταν ιδρώνεις περισσότερο από ένα λίτρο την ώρα, είναι καιρός να αναπληρώσεις τα υγρά σου με αθλητικά ποτά ή νερό (όχι σόδα). Εάν ιδρώνεις λιγότερο από ένα λίτρο την ώρα, πιες αρκετό νερό. Για προπονήσεις χαμηλότερης έντασης, όπως το περπάτημα ή η ελαφριά γιόγκα, αρκούν 13-15 ουγγιές την ώρα.

Πόσο συχνά ασκείσαι


Εάν είσαι αθλητής ή γυμνάζεσαι καθημερινά, θα χρειαστείς περισσότερο νερό από κάποιον που προσπαθεί απλώς να διατηρήσει τη φόρμα του. Όσο πιο συχνά ασκείσαι, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστεί να καταναλώσεις. Το σώμα σου έχει συνηθίσει φυσικά σε συνθήκες προπόνησης, επομένως είναι απαραίτητο να συμβαδίζεις με την πρόσληψη υγρών ή να κινδυνεύεις από αφυδάτωση. Κάποιος που δεν γυμνάζεται τόσο τακτικά χρειάζεται ακόμα να έχει νερό κοντά, αλλά πιθανότατα δεν κάνει έντονη προπόνηση.

Με μια απλή πράξη υπολόγισε πόσο νερό την ημέρα πρέπει να πίνεις


Πολλοί από εμάς φροντίζουμε να τρώμε θρεπτικές τροφές και να παίρνουμε καθημερινά τα λαχανικά και τα φρούτα μας, αλλά και να βρίσκουμε χρόνο να κινούμε το σώμα μας και να γυμναζόμαστε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κοιμόμαστε καλά και να αποσυμπιέζουμε το άγχος μας με γιόγκα ή με διαλογισμό. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν φροντίζουμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ημερών μας. Η αλήθεια είναι ότι χάνουμε πολλά όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό.

Το νερό δεν είναι απαραίτητο μόνο για να λειτουργεί το σώμα μας σε βέλτιστο επίπεδο, αλλά το να παραμένουμε ενυδατωμένοι μας κρατάει ζωντανούς. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των αποβλήτων μακριά από τα κύτταρα, λιπαίνει τις αρθρώσεις μας και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Το να βρίσκεστε σε κατάσταση αφυδάτωσης είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζετε και μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα, τις πέτρες στα νεφρά, τις αλλαγές στη διάθεση, τους πονοκεφάλους και την πιο αργή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσεις πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα είναι να διαιρέσεις το βάρος σου με τον αριθμό 30. Αν για παράδειγμα, είσαι 60 κιλά, πρέπει να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα, ενώ αν είσαι 80 κιλά, πρέπει να πίνεις 2,6 λίτρα, την ημέρα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.