Νέα ασθένεια εντοπίστηκε στα θαλασσοπούλια. Προκαλείται από τα πλαστικά


Μια νέα ασθένεια που προκαλείται αποκλειστικά από τα πλαστικά ανακαλύφθηκε σε θαλασσοπούλια. Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ως πάσχοντα από την ασθένεια, η οποία ονομάζεται «plasticosis», έχουν ουλές στο πεπτικό τους σύστημα από την κατάποση αποβλήτων, λένε οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Η πλαστική ρύπανση γίνεται τόσο διαδεδομένη που οι ουλές στο πεπτικό σύστημα ήταν ευρέως διαδεδομένη σε διάφορες ηλικίες πτηνών, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Materials. Τα νεαρά πτηνά βρέθηκαν να έχουν την ασθένεια και πιστεύεται ότι οι νεοσσοί έτρωγαν την πλαστική ρύπανση από τους γονείς που την έφερναν κατά λάθος με την τροφή τους.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Δρ Άλεξ Μποντ και η Δρ Τζένιφερ Λέιβερς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μελέτησαν θαλασσοπούλια από το νησί Λόρντ Χάου της Αυστραλίας για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του προσλαμβανόμενου πλαστικού και του οργάνου proventriculus, το πρώτο μέρος του στομάχου ενός πουλιού.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πουλί, τόσο περισσότερες ουλές είχε. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληνοειδών αδένων στο proventriculus. Η απώλεια αυτών των αδένων μπορεί να κάνει τα πτηνά να γίνουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους να χωνεύουν την τροφή και να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες.

Οι ερευνητές ονόμασαν την ινωτική νόσο πλαστική νόσο για να καταστήσουν σαφές ότι προκλήθηκε από πλαστικό στο περιβάλλον. Όταν τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού, διαπίστωσαν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλές και παραμόρφωση των ιστών, επηρεάζοντας την πέψη, την ανάπτυξη και την επιβίωση.

Φυσικά υλικά που βρέθηκαν στο στομάχι των πτηνών, όπως οι ελαφρόπετρες, δεν προκάλεσαν τα ίδια προβλήματα, οδηγώντας τους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν αυτή την ασθένεια ειδικά προκαλούμενη από το πλαστικό.

Ο Μποντ, αρμόδιος για τα πτηνά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε: "Ενώ αυτά τα πουλιά μπορεί να φαίνονται υγιή εξωτερικά, δεν είναι καλά εσωτερικά. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη φορά που ο ιστός του στομάχου διερευνάται με αυτόν τον τρόπο και δείχνει ότι η κατανάλωση πλαστικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο πεπτικό σύστημα αυτών των πτηνών".

Αν και οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο ένα είδος πουλιού σε ένα μέρος του κόσμου, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να επηρεάζονται περισσότερα είδη, και λένε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια. Λένε ότι η έκθεση όλων των οργανισμών στο πλαστικό είναι αναπόφευκτη, επειδή οι εκπομπές πλαστικού αυξάνονται και η πλαστική ρύπανση γίνεται διαδεδομένη σε όλα τα περιβάλλοντα παγκοσμίως.

Καθώς το πρόβλημα αυτό έχει εμφανιστεί μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει μελετηθεί ευρέως. Οι ερευνητές ανέφεραν πως "η κατάποση πλαστικού έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες, πολλές από τις οποίες μόλις τώρα αρχίζουμε να καταγράφουμε και να κατανοούμε πλήρως".

με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.