Ημικρανίες: Οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις


Οι ημικρανίες δυστυχώς είναι ένα «γυναικείο σπορ» και πολλές από εμάς υποφέρουμε, άλλες λίγο και άλλες για πολλά χρόνια. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να μας αφήσουν ανίκανες για πολλές ώρες και συχνά αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε σχέδια και να περάσουμε τον χρόνο μας σε μια σκοτεινή κρεβατοκάμαρα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε συχνά απελπισμένες και οι διατροφικές επιλογές είναι συνήθως μεταξύ των πρώτων συμπεριφορικών παραγόντων που καλούμαστε να εξετάσουμε. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι διαδικτυακοί ιστοί είναι γεμάτοι με άρθρα που αναφέρουν τροφές που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας και ακόμη και νευρολόγοι και διαιτολόγοι μπορεί να προτείνουν γρήγορα να κόψουμε ορισμένα τρόφιμα από τη λίστα μας.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις ημικρανίες;

Σύμφωνα με το wellandgood.com, το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία επισημαίνει το άγχος, οι αλλαγές στον ύπνο, οι ορμόνες, οι καιρικές αλλαγές, η αφυδάτωση, το φως, η μυρωδιά και η υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ημικρανία. Επιπλέον, διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να απολαύσεις ένα γεύμα με λουκάνικο κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ενώ το ίδιο γεύμα θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον άλλο στην «κόλαση» της ημικρανίας. Οι νευρολόγοι επίσης εξηγούν πως οι αλλαγές του καιρού πυροδοτούν τις ημικρανίες.

Προκειμένου να δημιουργηθεί μια αληθινή σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και πόνου στο κεφάλι, είναι σημαντικό να εξετάσεις εάν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου προηγείται πάντα από την ημικρανία, σε αντίθεση με τις περιστασιακές τροφές. «Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις 5 κοινές τροφές που προκαλούν το έναυσμα», λέει η πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής Rachel Gargiulo, «καθώς θα μπορούσαν να ωθήσουν τους νευρώνες σας στα άκρα».

Ένας τρόπος για να βοηθήσεις το γιατρό σου να αφαιρέσει τροφές που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι να καταγράψεις τις τροφές που καταναλώνεις. Κρατώντας ένα ημερολόγιο ημικρανίας που περιγράφει που βρίσκεσαι, τον καιρό, την άσκηση σου, τον ύπνο σου, τα συμπτώματα, την ώρα της ημέρας και αμέτρητες άλλες λεπτομέρειες, θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι μπορεί να πρέπει να αποφύγεις ή και όχι.

Οι 5 τροφές που προκαλούν συχνότερα την ημικρανία

1. Αλκοόλ


Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με δύο διαφορετικούς τύπους ημικρανίας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν την εμφάνιση πονοκεφάλου μέσα σε 30 λεπτά έως 3 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ κάποιοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ακόμη και μικρές ποσότητες ποτού μπορεί να είναι αρκετές για την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι πάσχοντες από ημικρανία φαίνεται επίσης να έχουν προδιάθεση για καθυστερημένους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το αλκοόλ (DAIH), οι οποίοι τείνουν να εμφανίζονται ώρες μετά το τέλος του ποτού, καθώς το αλκοόλ στο αίμα επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι η ισχύς του αλκοόλ ως έναυσμα για την ημικρανία μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Επομένως, εάν δεν θέλεις να κόψεις τα κοκτέιλ εντελώς, μπορείς να κρατήσεις ένα λεπτομερές αρχείο της πρόσληψης αλκοόλ και των συμπτωμάτων της ημικρανίας, ώστε να γνωρίζεις με βεβαιότητα εάν συνδέονται μεταξύ τους.

2. Καφεΐνη

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης, όπως το αλκοόλ, διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Στην πραγματικότητα, μερικοί ιδιαίτερα τυχεροί άνθρωποι επωφελούνται ακόμη και από την καφεΐνη ως θεραπεία για τον πονοκέφαλο. Όπως σημειώνει η Gargiulo: «Λίγη καφεΐνη μπορεί πραγματικά να σταματήσει την εμφάνιση ημικρανίας, αν και αυτό εξαρτάται από το άτομο».

Η καφεΐνη μπορεί λοιπόν να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας σε πολλούς ανθρώπους. Εάν υποψιάζεσαι ότι είσαι μια από αυτούς , μπορείς σταδιακά να αρχίσεις να κόβεις τον καφέ και να παρατηρείς τα συμπτώματα. Μπορείς επίσης να ελέγξεις εάν μια μικρή δόση καφεΐνης σταματά την ημικρανία.

3. Τρόφιμα που περιέχουν MSG

Το γλουταμινικό μονονάτριο, που συνήθως αναφέρεται ως MSG, είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που προστίθεται σε τρόφιμα όπως στη σάλτσα σόγιας, στα κονσερβοποιημένα λαχανικά και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι το MSG είναι μια αρχή για την ημικρανία, δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί μια αιτιολογική σύνδεση. Εάν υποψιάζεσαι ότι το MSG προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα της ημικρανίας σου, αξίζει να το αποκλείσεις βγάζοντας τα τρόφιμα που περιέχουν MSG. Λάβε υπόψη ότι όροι όπως «υδρολυμένο λίπος», «υδρολυμένη πρωτεΐνη» και «εξ ολοκλήρου φυσικά συντηρητικά» μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ετικέτες των συστατικών στη θέση του «MSG».

4. Τεχνητά γλυκαντικά προϊόντα


Υπάρχουν αναφορές που συνδέουν τις κρίσεις ημικρανίας με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι αρκετά πειστικά ακόμη για να διαπιστωθεί αν έχουν αντίκτυπο στην ημικρανία. Παρατήρησε αν το αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη σε πειράζει.

Πηγή:theissue.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.