«Σουβλιά» στα πλευρά, όταν κάνετε γυμναστική. Τι σημαίνει, τι να κάνετε


Την ώρα που κάνετε γυμναστική ή τρέχετε, έχετε αισθανθεί ποτέ μία “σουβλιά” στο πλευρό του σώματός σας; Τι είναι ο επώδυνος σπασμός του διαφράγματος και όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σας έχει τύχει, τη στιγμή που γυμνάζεστε ή τρέχετε να νιώσετε έναν ιδιαίτερα οξύ πόνο (σαν «σουβλιά») στη μία πλευρά του σώματός σας;

Ο πόνος αυτός είναι συνήθως ιδιαίτερα έντονος, και μπορεί να σας «κόψει» την ανάσα. Πολλοί, μάλιστα, τον περιγράφουν και σαν «σουβλιά» ή «σφάχτη».

Όπως σημειώνει ο αθλητικός φυσιολόγος Christopher Travers, από την κλινική Cleveland Clinic στο Οχάιο, αυτός ο πόνος στα πλευρά (side stitch) είναι ο επώδυνος σπασμός του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ο πανίσχυρος μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά.

«Ο πόνος στα πλευρά είναι ένας αβλαβής, αλλά ανυπόφορος πόνος, που συνήθως εντοπίζεται στην μία πλευρά του κορμού, ακριβώς στο ή κάτω από το σημείο όπου τελειώνουν οι πλευρές», σημειώνει ο επιστήμονας. «Περισσότεροι από έξι στους δέκα ασκουμένους τον εκδηλώνουν σχεδόν πάντοτε στην ίδια πλευρά του σώματος». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αυτός ο πόνος σημειώνεται δεξιά μεριά του σώματος δύο φορές πιο συχνά απ’ ό,τι στα αριστερά!

Ο πόνος στα πλευρά κατά την άσκηση είναι συνηθισμένος. Σε μία μελέτη με 965 αθλητές, ο πόνος στα πλευρά (ή πλευροδυνία από άσκηση) αναφέρθηκε ως σύμπτωμα που είχαν βιώσει κατά το τελευταίο έτος από:
  • Το 69% των δρομέων,
  • Το 75% των κολυμβητών,
  • Το 32% των ποδηλατών,
  • Το 52% των ασχολούμενων με dance aerobic (είναι συνδυασμός αεροβικής με χορούς),
  • Το 47% των καλαθοσφαιριστών,
  • Το 62% των ιππέων.

Ποιες είναι οι αιτίες

Αν γυμνάζεστε είναι πολύ πιθανό αργά ή γρήγορα να τον νιώσετε κι εσείς, αν δεν το έχετε υποστεί ήδη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτός ο σπασμός του διαφράγματος; «Δεν υπάρχει ένας μεμονωμένος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται ο πόνος στα πλευρά», απαντά ο κ. Travers. «Η επικρατούσα θεωρία είναι πως προκαλείται επειδή αυξάνεται η ροή αίματος στο ήπαρ και τον σπλήνα. Μία άλλη θεωρία είναι ότι ο πόνος στα πλευρά αναπτύσσεται επειδή τα εσωτερικά όργανα τραβούν το διάφραγμα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν εξηγείται για ο πόνος εκδηλώνεται συχνά και κατά την κολύμβηση».

Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να προκληθεί ο πόνος από διαταραχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο) στο αίμα. Αυτό μπορεί π.χ. να συμβεί αν πίνετε πάρα πολύ νερό κατά την άσκηση ή αντιθέτως αν είστε αφυδατωμένοι.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι η κατανάλωση φαγητού πριν από την άσκηση και το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όποια κι αν είναι η αιτία, για να αποφύγετε τον πόνο στα πλευρά κατά την άσκηση ο κ. Travers συνιστά τα εξής: 

  • Να ελέγχετε την αναπνοή σας όταν γυμνάζεστε
  • Να κάνετε καλή προθέρμανση πριν αρχίσετε την άσκηση
  • Να μην τρώτε φαγητό πριν από το τρέξιμο ή άλλη άσκηση. Ένα σνακ φτωχό σε λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είναι αρκετό
  • Να πίνετε τακτικά μικρές γουλιές νερό στη διάρκεια της άσκησης, αλλά όχι απότομα μεγάλες ποσότητες.
  • Προγραμματίστε έξυπνα την πρόσληψη τροφής και υγρών. Να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες και των δύο 1-2 ώρες πριν από την άσκηση. Αν, όμως, έχετε ευαίσθητο στομάχι, ίσως πρέπει να παρατείνετε το διάστημα αυτό σε τουλάχιστον 3 ώρες.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.