Προσοχή: Έφηβοι καταναλώνουν μοσχοκάρυδο ως παραισθησιογόνο μετά από πρόκληση στο TikTok


Ποιος θα μπορούσε να αντέξει ένα παστίτσιο χωρίς φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο, στη μπεσαμέλ ή στον κιμά, ή στο μοσχαράκι κατσαρόλας σε σάλτσες, πίτες, ή ακόμα και σε μερικές συνταγές για κουραμπιέδες; Το άρωμα του που χαρακτηρίζεται ως “ξυλώδες” είναι έντονο και πραγματικά δίνει άλλη αίσθηση σε αλμυρά και σε γλυκά, γι’ αυτό και υπάρχει μέσα σε κάθε ελληνική κουζίνα. Πρόσφατα όμως μάθαμε και για μία άλλη σκοτεινή του διάσταση.

Το μοσχοκάρυδο προέρχεται από τον σπόρο του Myristica fragrans και εκτός από το να δίνει γευστικές πινελιές σε διάφορα φαγητά, το μοσχοκάρυδο σε υψηλές δόσεις έχει παραισθησιογόνο δράση!

Οι προκλήσεις για τα ναρκωτικά στο TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ειδικά επειδή η εφαρμογή απευθύνεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Πρόσφατα μία πρόκληση στο TikTok με τίτλο «Πρόκληση Μοσχοκάρυδου» –Nutmeg Challenge– (με 46 εκατομμύρια προβολές πριν αφαιρεθεί) οδήγησε ένα 14χρονο κορίτσι στις ΗΠΑ, στο νοσοκομείο αφού κατανάλωσε τρεις κουταλιές της σούπας (περίπου 21 g) μοσχοκάρυδο! Η πρόκληση απαιτούσε από τους χρήστες του TikTok να καταναλώσουν δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο αναμεμειγμένο σε νερό. Αυτό το παρασκεύασμα λέγεται ότι παράγει ένα δυνατό παραισθησιογόνο παρόμοιο με το LSD. Αν και εκπρόσωπος του TikTok είπε στο Insider ότι η εταιρεία αφαιρεί ενεργά βίντεο που ενθαρρύνουν την συμμετοχή στο Nutmeg Challenge, οι εμπειρίες των χρηστών του TikTok που δοκίμασαν την πρόκληση του μοσχοκάρυδου, και ανέβασαν σχετικά βίντεο, κυμαίνονταν από το να βλέπουν τους τοίχους να «λιώνουν» έως μία αίσθηση παρόμοια και αυτή μετά τη χρήση μαριχουάνας. Άλλοι, ωστόσο, ανέφεραν λιγότερο έντονες εμπειρίες που χαρακτηρίζονται από ηπιότερες παρενέργειες, όπως ζαλάδα.

Αναφορές περιπτώσεων υποδηλώνουν ότι εάν οι δόσεις μοσχοκάρυδου που λαμβάνονται είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες (μία πρέζα στο φαγητό), μπορεί να εμφανιστεί οξεία τοξικότητα. Δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένο μοσχοκάρυδο, ένα έως τρία ολόκληρα μοσχοκάρυδα ή 5 g μοσχοκάρυδο σε σκόνη μπορεί να προκαλέσουν κλινικά συμπτώματα παραισθήσεων, ναυτία και εμετό αναφέρει επιστημονική μελέτη. Η γερμανική Επιτροπή καταγράφει το φυτό ως μη εγκεκριμένο βότανο και η AHPA (American Herbal Products association) προτείνει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ατόμου που γνωρίζει τις πιθανές επιπτώσεις του. Σύμφωνα με τον Erowid, το μοσχοκάρυδο είναι παράνομο όπως και η εισαγωγή του και εάν εντοπιστεί κατάσχεται από την αστυνομία, στο Ομάν και τη Σαουδική Αραβία.

Και μία άλλη μελέτη υποστηρίζει πως η κατανάλωση σπόρων μοσχοκάρυδου σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μια παραισθησιογόνο δράση, η οποία ακολουθείται από δυσάρεστες παρενέργειες όπως έξαψη προσώπου και ταχυκαρδία. Για να βιωθεί η ψυχοδραστικότητα του μοσχοκάρυδου, πρέπει να πραγματοποιηθεί η μεταβολική μετατροπή των δύο συστατικών του αιθέριου ελαίου μοσχοκάρυδου, της μυριστίνης και της ελμικίνης σε ενώσεις παρόμοιες με την αμφεταμίνη.

Σύμφωνα με το Abcnews η μυριστικίνη, είναι ένα ψυχοδραστικό συστατικό που… «αλλάζει» το μυαλό εάν καταποθεί σε μεγάλες δόσεις. Το βουητό μπορεί να διαρκέσει μία έως δύο ημέρες και μπορεί να είναι παραισθησιογόνο, όπως το LSD!

Το 2010 το Κέντρο Πληροφοριών Δηλητηριάσεων της Φλόριντα στο Jackson Memorial Hospital δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις που ανέφεραν άτομα που μύρισαν, κάπνισαν ή έφαγαν το μπαχαρικό. Οι οπτικές, ακουστικές ή αισθητηριακές παραισθήσεις εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την κατάποση του μπαχαρικού, επομένως υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι κάποιος μπορεί να πάρει υπερβολική δόση, νομίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση του μπαχαρικού.

Ο πρώτος ισχυρισμός για παραισθήσεις ή μέθη από μοσχοκάρυδο χρονολογείται από το 1576 από μια έγκυο Αγγλίδα που κατανάλωσε πάνω από δέκα καρύδια μοσχοκάρυδου. Το 1600, το μοσχοκάρυδο έγινε ένα ακριβό και δημοφιλές μπαχαρικό στον δυτικό κόσμο και αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλου εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των Ολλανδών, Άγγλων και Γάλλων.Στον 19ο αιώνα, οι επιπτώσεις του μοσχοκάρυδου στο κεντρικό νευρικό σύστημα αναφέρθηκαν εκ νέου, όταν ο Τσέχος επιστήμονας Jan Evangelista Purkinje υπέστη λήθαργο μετά την κατανάλωση τριών ξηρών καρπών μοσχοκάρυδου.

Το 2005 δημοσιεύτηκε μια μελέτη περίπτωσης, μιας 18χρονης κοπέλας που κατανάλωνε ένα milkshake που περιείχε σχεδόν 50 γραμμάρια μοσχοκάρυδο. Σύμφωνα με τη μελέτη, έλαβε θεραπεία για παρενέργειες που περιλάμβαναν αίσθημα έντονων παλμών, ναυτία, ξηροστομία και ζάλη. Υποστήριξε ότι ένιωθε σαν να ήταν σε έκσταση, αλλά δεν ανέφερε παραισθήσεις. 10 χρόνια αργότερα, ένα ιατρικό περιοδικό μοιράστηκε την εμπειρία μιας 37χρονης γυναίκας που παρουσίασε παρόμοιες παρενέργειες αφού κατανάλωσε μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο σύμφωνα με το banyantreatmentcenter. Μια πιο πρόσφατη περίπτωση που δημοσιεύτηκε το 2019 ανέφερε ότι ένα 17χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού κατανάλωσε μια κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο. Ισχυρίστηκε ότι ήταν σε κατάσταση έκστασης και βίωσε εμετούς και ακούσιες μυϊκές κινήσεις. Σε μία περίπτωση, 14 g μοσχοκάρυδου προκάλεσαν έξαψη, μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής και ξηροστομία που παρέμεινε για έως και 60 ώρες όπως αναφέρει το toxicology Section ενώ σε μία άλλη περίπτωση, 28 γραμμάρια μοσχοκάρυδου προκάλεσαν ταχυκαρδία, παράνοια και παραισθήσεις που διήρκεσαν για 18 ώρες.

Είναι τελικά επικίνδυνο το μοσχοκάρυδο;

Ενώ η επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης μοσχοκάρυδου είναι μικρή προς το παρόν, οι πληροφορίες που υπάρχουν αποδεικνύουν την ικανότητά του να προκαλεί δυσμενείς παρενέργειες όταν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις. Επειδή αυτό το μπαχαρικό δημιουργεί παρόμοιες επιδράσεις με άλλα παραισθησιογόνα όπως το LSD, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του, μπορεί να πλημμυρίσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει δυσάρεστα, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Η δηλητηρίαση από μοσχοκάρυδο είναι μια άλλη σοβαρή ανησυχία. Η μυριστικίνη είναι μια εξαιρετικά ισχυρή ένωση που είναι τοξική σε υψηλές δόσεις. Η δηλητηρίαση από μοσχοκάρυδο έχει συνδεθεί με ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.