Η διατροφή που μειώνει κατά 5 χρόνια την ηλικία μας


Την μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά σχεδόν 5 χρόνια κατάφερε να πετύχει μια έρευνα, η οποία εστίασε σε δίαιτα που προάγει τη μεθυλίωση του DNA.
Tι είναι αυτό που μας προκαλεί πρόωρη γήρανση; Το μεγαλύτερο μέρος αυτού έγκειται στα γονίδιά μας και στη βιολογική μας ηλικία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όλες τις χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο διαβήτης.

Η βιολογική ηλικία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής μας, το οποίο συνιστά μια ευρεία κατηγορία πραγμάτων που κάνουμε. Το πόσο αγχωνόμαστε, το πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η καθημερινότητά μας, η ποσότητα και ποιότητα του ύπνου και της σωματικής άσκησης και το τι τρώμε.

Μια ιδιαίτερη μελέτη πάνω στη βελτίωση της βιολογικής ηλικίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging, συνιστά πως η μείωση της βιολογικής ηλικίας έχει αναγνωριστεί ως ουσιαστικός στόχος για την επέκταση του διαστήματος της ανθρώπινης υγείας.

Για να μπορέσουν να τεκμηριώσουν τις υποθέσεις τους, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη περίπτωσης σε 6 γυναίκες μέσης ηλικίας, υγιείς με βιολογική ηλικία μικρότερη της χρονολογικής τους.

Οι γυναίκες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στη διατροφή, τον ύπνο, την άσκηση, την καθοδήγηση χαλάρωσης, τα συμπληρωματικά προβιοτικά, τη διατροφική καθοδήγηση και την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών για 8 εβδομάδες.

Η καθημερινότητά τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα, πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά epi προβιοτικά, ηρεμία και χαλάρωση και τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο το βράδυ.

Όλα αυτά έχουν αποδειχτεί επιστημονικά θετικά ως προς τη βελτιστοποίηση της γονιδιακής έκφρασης και της μεθυλίωσης του DNA, την οποία οι ειδικοί προτείνoυν ως την κύρια αιτία της γήρανσης.

«Εάν μπορούμε να αντιστρέψουμε ή να επιβραδύνουμε τη βιολογική ηλικία έστω και λίγο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και τη συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών και οξέων ασθενειών όπως η γρίπη και η COVID-19», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Kara N. Fitzgerald, από το Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής των ΗΠΑ, στον ιστότοπο για την διατροφή Nutrition Insight, που συμμετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες της μελέτης περίπτωσης τήρησαν τους στόχους του προγράμματος κατά 81,7%, γεγονός που σημαίνει πως το πρόγραμμα δεν χρειάζεται να τηρείται κατά γράμμα και επιτρέπονται μικρές παρεκκλίσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι 5 εκ των 6 γυναικών κατάφεραν να μειώσουν κατά 4,6 έτη τη βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι βιολογικές μειώσεις ηλικίας διέφεραν πολύ μεταξύ τους, καθώς κυμαίνονταν μεταξύ 1,22 και 11,01 ετών από την αρχική τιμή.

Οι επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς η επιτυχία της μελέτης τους αποτελεί συνέχεια μιας αντίστοιχης προηγούμενης με 21 άνδρες συμμετέχοντες, που μείωσαν τη βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο 3,23 έτη.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.