Λόξυγγας: Πότε θα πρέπει απευθυνθείς σε γιατρό. Τι κινδύνους κρύβει


Ο λόξυγγας τις περισσότερες φορές, είναι ακίνδυνος και υποχωρεί από μόνος του. Αν όμως ο λόξυγγας επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες θα πρέπει να μιλήσεις με γιατρό. Στην καλύτερη περίπτωση, ο λόξυγγας είναι μια ενόχληση. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου σοβαρού προβλήματος.

Ευτυχώς, συνήθως πρόκειται για το πρώτο και μιλάμε σε ένα σύντομο επεισόδιο που προκαλείται από τα νεύρα ή από κάτι που έφαγες. Αλλά αν ο λόξυγγας επιμένει για περισσότερες από λίγες ώρες ή αν εμφανίζεται συχνά, ίσως αξίζει να εξεταστεί από γιατρό.

Τι είναι ο λόξυγγας

Πριν φτάσουμε στα τρομακτικά πράγματα που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι ο λόξυγγας. Ο λόξυγγας είναι ένας ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, του μυός μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς.

Το διάφραγμα συνήθως διαστέλλεται προς τα κάτω και συστέλλεται ξανά ομαλά καθώς αναπνέουμε, αλλά μπορεί να σπαστεί ξαφνικά προς τα κάτω αν ερεθιστεί.

Αυτή η ξαφνική σύσπαση προκαλεί κλείσιμο της γλωττίδας, του ανοίγματος που μοιάζει με σχισμή μεταξύ των φωνητικών χορδών και των φωνητικών χορδών. «Καταπίνετε γρήγορα αέρα και οι φωνητικές σας χορδές κλείνουν, και αυτό είναι που προκαλεί αυτόν τον ήχο λόξυγγα», λέει η Roshini Rajapaksa, M.D., γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Medical Center και ιατρική συντάκτρια του περιοδικού Health.

Τι προκαλεί λόξυγγα

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τον ερεθισμό του διαφράγματος, από ένα γεύμα μεγαλύτερο από το κανονικό, μέχρι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, μέχρι τις ανθρακούχες φυσαλίδες στη σόδα. Το αλκοόλ, ο καπνός του τσιγάρου και ο καταποθείς αέρας, ενώ μασάμε τσίχλα, για παράδειγμα, είναι επίσης πιθανοί ένοχοι. Ακόμη και το αίσθημα του στρες ή της νευρικότητας μπορεί να προκαλέσει μια κρίση λόξυγγα. «Και μερικές φορές μπορεί να έρθει από το πουθενά», λέει ο Rajapksa.

Ο ερεθισμός του πνευμονογαστρικού νεύρου ή του φρενικού νεύρου, τα οποία διατρέχουν από τα ιγμόρεια μέχρι το διάφραγμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λόξυγκα. Αυτό σημαίνει ότι ένας πονόλαιμος ή μια μόλυνση του αυτιού, ή ακόμη και μια τρίχα που αγγίζει το τύμπανο, μπορεί να φταίει.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξυγγας μπορεί να προκληθεί από νευρική βλάβη ή από όγκο στο στομάχι ή στο λαιμό. «Υπάρχει επίσης μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το αντανακλαστικό του λόξυγγα, οπότε σπάνια μια κατάσταση στον εγκέφαλο, όπως μια μόλυνση ή μια μάζα, μπορεί επίσης να τον προκαλέσει», λέει η Rajapksa.

Ο λόξυγγας μπορεί επίσης να υποδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Texas A&M, και μερικές περιπτώσεις έχουν συσχετιστεί με σοβαρούς θρόμβους αίματος.

Τέλος, ο λόξυγγας μπορεί να είναι παρενέργεια προχωρημένων ασθενειών όπως η κίρρωση ή η ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Συνήθως όμως εμφανίζονται μαζί με άλλα συμπτώματα που είναι δύσκολο να αγνοηθούν -όπως η κόπωση, η ναυτία και το πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς- οπότε είναι απίθανο ο λόξυγγας να είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πόσο διαρκεί


Οι περισσότεροι λόξυγγες διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες. Όταν διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, είναι γνωστός ως επίμονος λόξυγγας, όταν διαρκεί περισσότερο από 30 ημέρες, ονομάζεται δυσίατος λόξυγγας.

Θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό εάν ο λόξυγγας που έχεις διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, διότι μπορεί όχι μόνο να αρχίσει να παρεμβαίνει στο φαγητό, τον ύπνο και την ψυχική ευεξία, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μια κρυφή κατάσταση υγείας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λόξυγγας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νευρική βλάβη.

Πώς να προλάβεις τον λόξυγγα

Αν πίνεις πολύ ή καπνίζεις, η μείωση αυτών των συνηθειών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του λόξυγγα. Ο γιατρός σου μπορεί επίσης να αναζητήσει σημάδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γνωστή και ως παλινδρόμηση οξέος, η οποία είναι μια θεραπεύσιμη πάθηση και συχνή αιτία λόξυγγα.

Πώς να θεραπεύσεις τον λόξυγγα

Προφανώς, η συνεργασία με έναν γιατρό για την αντιμετώπιση τυχόν σοβαρών υποκείμενων αιτιών είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του λόξυγγα που διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες. Αλλά αν ξέρεις ότι είσαι καλά στην υγεία σου και χρειάζεσαι πραγματικά ανακούφιση αυτή τη στιγμή από τον λόξυγγα που σε ταλαιπωρεί, η Dr. Rajapksa λέει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις:

«Μερικές φορές το να πίνετε κρύο νερό ή να κάνετε γαργάρες με κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει, επειδή διεγείρει το πίσω μέρος του λαιμού σας», λέει. «Το να κρατάτε την αναπνοή σας λειτουργεί επίσης για μερικούς ανθρώπους». Εάν ο λόξυγγας γίνεται άβολος και επώδυνος ή δεν υποχωρεί από μόνος του, οι γιατροί μπορούν να σας συνταγογραφήσουν φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς και μπορούν να βοηθήσουν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.