«Καμπανάκι» ΕΟΦ για φάρμακο που λαμβάνεται εκτός ένδειξης για την παχυσαρκία


Ο ΕΟΦ κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου στους πολίτες και στους φαρμακοποιούς σχετικά με το φάρμακο με σεμαγλουτίδη που λαμβάνεται και πωλείται εκτός ένδειξης για την παχυσαρκία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με σημερινή του ανακοίνωση (26/04) εφιστά την προσοχή των πολιτών και ζητά από αυτούς να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης, τονίζει πως σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύονται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.

Επίσης, καλεί τους φαρμακοποιούς να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Το εν λόγω σκεύασμα με σεμαγλουτίδη απευθύνεται σε ασθενείς με διαβήτη, αλλά χορηγείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η τάση αυτή προκαλεί, εκτός άλλων, ελλείψεις του φαρμάκου στην ελληνική αγορά.

Ο Οργανισμός με αφορμή τα πολλά δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει για το συγκεκριμένο σκεύασμα σε συνδιασμό με τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί στα φαρμακεία ενημερώνει ότι «σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα».

Ακόμη, καλεί τους καταναλωτές να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον Tύπο.

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) στο εν λόγω φάρμακο που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλ. προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΦ.

ΠΦΣ:«Να ελεγχθούν άμεσα όλες οι συνταγογραφήσεις του φαρμάκου για τον διαβήτη»

Την ίδια στιγμή έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα με σεμαγλουτίδη, ζήτησε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήρε θέση σχετικά με την παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας για το σκεύασμα με σεμαγλουτίδη.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας κ. Καμπάνταης, σε χθεσινή ειδησεογραφική εκπομπή αναφέρθηκε ψευδέστατα στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα με σεμαγλουτίδη χωρίς ιατρική συνταγή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί .

Θέλοντας προφανώς να αποκρύψει το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά το Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ, ότι ορισμένοι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους, επιρρίπτει την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

Ίσως δεν γνωρίζει ή σκοπίμως αγνοεί, ότι ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου!

Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα με σεμαγλουτίδη που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι «ανάγκες» που έχουν σχέση με το lifestyle , για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.