Αλλαντίαση: Καμπανάκι κινδύνου για «επιδημία». Τα SOS συμπτώματα


Το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για 87 περιπτώσεις αλλαντίασης, οι οποίες έχουν αναφερθεί εξαιτίας ενδογαστρικής ένεσης της βοτουλινικής τοξίνης τύπου A από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου, δηλαδή μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Πάντα σύμφωνα με το ECDC, έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά στη Γερμανία, ένα στην Αυστρία, ένα στη Γαλλία, δύο στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία.

Κατά την προηγούμενη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (10/3/2023), υπάρχει αύξηση κατά 18 περιπτώσεις στη Γερμανία, μία στη Γαλλία και μία στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στις Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές, όλα τα περιστατικά είχαν ιατρικές παρεμβάσεις με στόχο την απώλεια βάρους και πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 στην Τουρκία.

Τα κρούσματα είχαν λάβει ενδογαστρικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (BoNT) σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το ένα στην Κωνσταντινούπολη και το άλλο στη Σμύρνη. Αρκετά περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία, κάποιοι εκ των ασθενών σε ΜΕΘ, ώστε να λάβουν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.

Το ECDC ενθαρρύνει τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για τη συγκεκριμένη ενδογαστρική θεραπεία μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ειδικά εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.

Το Κέντρο συστήνει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να αποφεύγουν το γαστρικό μπότοξ για την παχυσαρκία στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται (τουλάχιστον επί του παρόντος) με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Έρευνες από τις Τουρκικές Αρχές, αποκάλυψαν ότι τα προϊόντα BoNT ήταν αδειοδοτημένα, αλλά όχι και εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους εμπλεκομένους.

Η νέα μέθοδος της Τουρκίας

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, το γαστρικό μπότοξ είναι μια μη επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος.

«Δεν συνιστάται από καμία ιατρική ομάδα ως αποτέλεσμα μεγάλων μελετών. Είναι περισσότερο μέθοδος σχετικά καινούργια, τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, που κυκλοφορεί στόμα με στόμα», λέει ο κ. Χαλβατσιώτης:

«Θεωρητικά, μια παράλυση του στομάχου με τη χορήγηση ουσίας (τοξίνης) θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αρνητισμό και να κόψει την όρεξη», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ωστόσο, δεν αποτελεί μέθοδο που έχουν στη «φαρέτρα» τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους.

Επειδή ένας ασθενής αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, παρατηρεί ότι πρόκειται για θεραπεία που μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, το μεγάλο ερώτημα είναι «τι πρέπει να γνωρίζει για να είναι υποψιασμένος;».

Ο κ. Χαλβατσιώτης εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις ευρέως χρησιμοποιούμενες χειρουργικές μέθοδοι απώλειας βάρους (δαχτυλίδι, «μανίκι», μεγάλο bypass), ακόμη μία, το λεγόμενο «μπαλόνι», ενώ διαφορετική κατηγορία αποτελούν οι φαρμακευτικές θεραπείες.

Δηλαδή, η προσπάθεια απώλειας βάρους με χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Σαφώς, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, συνδυασμένο με άσκηση, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια (αλλά σοβαρή) παραλυτική νόσος, η οποία προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη του βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν έξι μορφές αλλαντίασης:

  • η τροφιμογενής (από κατανάλωση τροφών που περιέχουν την τοξίνη),
  • η βρεφική (από κατανάλωση σπόρων που εγκαθίστανται στο έντερο και στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήριο που παράγει τοξίνη),
  • η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων (ίδιας αιτιολογίας με τη βρεφική),
  • η προκαλούμενη από τραύμα (η νευροτοξίνη παράγεται από μολυσμένο τραύμα),
  • η ιατρογενής (από τυχαία ένεση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ασθενή αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου),
  • η εισπνευστική (από εισπνοή αερολύματος νευροτοξίνης).
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Όλες οι μορφές μπορεί να είναι θανατηφόρες και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι αριθμοί γύρω από την αλλαντίαση: 87 περιστατικά αλλαντίασης από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου
  • 30 στη Γερμανία
  • 1 στην Αυστρία
  • 1 στη Γαλλία
  • 2 στην Ελβετία
  • 53 στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.