Οι 3 προτεραιότητες Μητσοτάκη στην Υγεία. Όλο το σχέδιο


Με το βλέμμα στραμμένο στον τομέα της Υγείας αναμένεται να είναι η κυβέρνηση της ΝΔ μετά και τις δεύτερες εκλογές, αφού το σύστημα Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως.
Σε πρώτο πλάνο ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ


Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει θέσει τυχαία την Υγεία ως βασική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες που σήμερα ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Γι αυτό και ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο ώστε να υλοποιηθούν βασικές αλλαγές στο ΕΣΥ και μάλιστα από τους πρώτους μήνες.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την υψηλή εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στον τομέα της Υγείας, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Εξάλλου και οι δεσμεύσεις της χώρας μας στο Ταμείο Ανάπτυξης που θα καταβάλει μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν, είναι συγκεκριμένες και επιβάλλουν αλλαγές με γοργούς ρυθμούς.

Τρεις είναι οι πρώτες αλλαγές που έχει θέσει στην ατζέντα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Προσωπικός γιατρός

Να κλείσει άμεσα το θέμα με τον προσωπικό γιατρό ώστε να μπορούν να διαθέτουν όλοι οι πολίτες Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας από τον οποίο θα γίνει η ψηφιακή καταγραφή όλων των δεδομένων υγείας προκειμένου να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των Μονάδων Υγείας. Να μπορούν δηλαδή τα ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία αλλά και όλες οι υπόλοιπες Μονάδες Υγείας να διαθέτουν τα ίδια στοιχεία για τους ασθενείς.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να οργανωθούν οι υπηρεσίες υγείας και να στραφούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν και ανά γεωγραφική περιοχή.

Ταυτόχρονα θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων, αφού δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται εξετάσεις ή άλλες θεραπείες τα στοιχεία για τις οποίες δεν είναι διαθέσιμα σε όλους τους γιατρούς με συνέπεια οι ασθενείς να υποβάλλονται ξανά στην ίδια διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα γλιτώσουν και οι υπηρεσίες υγείας από τα έντυπα που σήμερα εκτυπώνουν και κουβαλούν μαζί τους οι πάσχοντες.

Όμως για να ξεκινήσει η πραγματική ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας θα πρέπει να λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός. Σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ο οποίος είναι και αυτός που δημιουργεί τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Για αυτό και θα αλλάξουν άμεσα μετά τις δεύτερες κάλπες τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον προσωπικό γιατρό, σειρά θα πάρει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα οι ασθενείς πριν φθάσουν στα νοσοκομεία. Τα Κέντρα Υγείας με βάση το σχέδιο θα οργανωθούν προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πιο απλά περιστατικά και να αποφεύγονται οι ουρές και οι αναμονές στα νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ ευελπιστεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με τα ράντζα που βασανίζουν χιλιάδες ασθενείς που πηγαίνουν στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σήμερα και δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Βέβαια και στην περίπτωση αυτή θα συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης με τα κονδύλια που θα καταβάλει στη χώρα μας για ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και των άλλων Μονάδων. Με τα κονδύλια αυτά θα αγοραστεί και νέος εξοπλισμός όπου απαιτείται.

Τα νοσοκομεία

Από την άλλη σε προτεραιότητα είναι και τα Νοσοκομεία. Το σχέδιο της ΝΔ για μετατροπή όλων των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα προχωρήσει κανονικά, καθώς με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι προσλήψεις προσωπικού που σήμερα σκοντάφτουν στις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Όμως όσοι θα προσλαμβάνονται στα νοσοκομεία όταν αυτά θα είναι ΝΠΙΔ, δεν θα είναι με μονιμότητα αλλά με σύμβαση ορισμένου χρόνου όπως γίνεται σήμερα για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Ωστόσο οι αμοιβές θα μπορούν να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των δημοσίων υπαλλήλων του ΕΣΥ.

Στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η δημιουργία νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται άμεσα τα επείγοντα περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία. Θα είναι αυτόνομα και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο ανάκαμψης. Όπου υπάρχουν ήδη θα ανακατασκευαστούν, ενώ εκεί που απουσιάζουν θα δημιουργηθούν από την αρχή.

Με βάση τον σχεδιασμό όμως της ΝΔ αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, από κόσκινο θα περάσουν και οι Διοικητές Νοσοκομείων ώστε να περάσουν από ένα σύστημα αξιοκρατίας που θα ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι.

Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί έως ότου γίνει νέα προκήρυξη για την ανεύρεση μάνατζερ που να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ΕΣΥ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.