Προσοχή: Επικίνδυνο πράσινο τσάι εισήχθη στην Ελλάδα


Η Ολλανδία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο πράσινο τσάι, προέλευσης Ταϊλάνδης.
Οι Ολλανδικές αρχές μετά από ελέγχους στην αγορά, ανέλυσαν το τσάι και εντόπισαν την τοξική ουσία Chlorpyriphos-ethyl σε ποσοστό 0,022 mg/Kg ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο είναι 0,01 mg/Kg.

O κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίζεται σοβαρός καθώς το Chlorpyriphos-ethyl είναι φυτοφάρμακο που απαγορεύεται να διατίθεται στην αγορά και να χρησιμοποιείται στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Το πράσινο τσάι Ταϊλάνδης, εκτός από την Ελλάδα έχει εισαχθεί και στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία Ιρλανδία, Ολλανδία και στην Ισπανία.
Κίνδυνοι από το Chlorpyrifos

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτού ψηφιστεί η απαγόρευση είχε προηγηθεί γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την EFSA, έχουν δυνητικές γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.