Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Πώς ένας γονιός μπορεί να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο


Η αδιανόητη τραγωδία στην Άρτα έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν πώς γίνεται ένας γονιός απλά να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο.
Η επιστήμη όμως φαίνεται πως έχει αναγνωρίσει ένα σύνδρομο που σχετίζεται με τέτοιου είδους συμπεριφορές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει να κάνει με το αν ο γονιός είναι καλός ή κακός αλλά με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης.

Τι είναι το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

O David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της νότιας Φλόριντα είναι εξειδικευμένος στη γνωστική νευροεπιστήμη και μελετά για περισσότερο από 15 χρόνια το ρόλο που παίζει η μνήμη σε διάφορες τραγωδίες και ειδικά όταν οι γονείς ξεχνούν ένα παιδί στο πίσω κάθισμα. Σύμφωνα με την έρευνα του, το καθημερινό άγχος είναι αυτό που πυροδοτεί την «προσωρινή αμνησία» των γονιών κι όχι η αμέλεια, τουλάχιστον όχι πάντα.

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αλλά μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, όπου η ζέστη είναι πιο έντονη, καταγράφονται τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται σε ενήλικες που αφήνουν ένα ξεχασμένο μωρό ή νήπιο σε ένα κλειστό όχημα, γεγονός που συχνά οδηγεί το παιδί να χάσει τη ζωή του. Συνήθως συμβαίνει όταν οι γονείς σκέφτονται όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνουν αντί να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ γονέων που είναι πιο πιθανό να τους συμβεί αυτό, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη μόρφωση ή την προσωπικότητα. Τείνει να συμβαίνει συχνότερα όταν οι γονείς έχουν μια αλλαγή στη ρουτίνα τους ή έχουν πολλά στο μυαλό τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond. Ο γονέας οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
Ο οδηγός παρουσιάζει «παροδική» αποτυχία μνήμης.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διασπάται η προοχή του γονέα ή/και παράγοντες τον στρεσάρουν και συμβάλλουν στην παρωδική απώλεια μνήμης.

Ο David Diamond, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν γονείς οι οποίοι ξέχασαν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό τους, εμφάνισα απώλεια της μνήμης εργασίας (γνωστή και ως λειτουργική μνήμη) που είναι το μικρότερο σε είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας 2 λεπτών (περίπου) και σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.