Η έκθεση στο κρύο το πρωί η καλύτερη στιγμή για απώλεια βάρους


Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Δουβλίνου, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO), αποκάλυψε πως η αύξηση του μεταβολισμού του λίπους για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας, εξαρτάται από την ώρα της ημέρας. Η προκαταρκτική μελέτη της Dr Mariëtte Boon από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, και των συνεργατών της, δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο το πρωί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην τόνωση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους από ότι το βράδυ. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά αποκάλυψαν αλλαγή μόνο στους άνδρες.

Έχει αποδειχθεί προηγουμένως πως η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί το καφέ λίπος (BAT) για την καύση θερμίδων και προωθεί την καρδιομεταβολική υγεία. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τύπο λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ο βασικός του ρόλος είναι να παράγει θερμότητα για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της καύσης θερμίδων ειδικά από το λίπος.

Στη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 24 αδύνατους ενήλικες, 12 άνδρες (ηλικίας 18-31 ετών, ΔΜΣ 18-26 kg/m²) και 12 γυναίκες (ηλικίας 18-29 ετών· ΔΜΣ 18-26 kg/m² ), και τους υπέβαλαν σε ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο ψύξης διάρκειας 2,5 ωρών χρησιμοποιώντας στρώματα γεμάτα νερό το πρωί (7:45 π.μ.) και το βράδυ (7:45 μ.μ.), με τυχαία σειρά και με μία ημέρα μεταξύ αυτών των ημερών μελέτης. Η θερμοκρασία του νερού μειώθηκε σταδιακά μέχρι να εμφανιστεί ρίγος ή μέχρι να επιτευχθεί θερμοκρασία 9°C. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε σταθερό κρύο για άλλα 90 λεπτά. Οι ερευνητές έπειτα μέτρησαν την ενεργειακή δαπάνη τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του πειράματος, στην αρχή κάτω από θερμοουδέτερες συνθήκες, κατά τη φάση ψύξης, στη σταθερή ψυχρή φάση και στο τέλος της ψύξης. Η θερμοκρασία του υπερκλείδιου δέρματος μετρήθηκε επίσης τακτικά με υπέρυθρη θερμογραφία.

Η ανάλυση έδειξε ότι στους άνδρες, η ενεργειακή δαπάνη που προκαλείται από το κρύο και η θερμοκρασία του δέρματος ήταν υψηλότερες το πρωί παρά το βράδυ. Όσον αφορά τις γυναίκες, η ενεργειακή δαπάνη που προκαλείται από το κρύο και η θερμοκρασία του δέρματος δεν διέφεραν μεταξύ του πρωινού και του βραδινού. Επιπλέον, στις γυναίκες, οι συγκεντρώσεις ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία ήταν υψηλότερα μετά την έκθεση στο κρύο το πρωί παρά το βράδυ.

Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν πως υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί ως προς τα συμπεράσματα σχετικά με την άμεση επίδραση της έκθεσης στο κρύο στην καρδιομεταβολική υγεία αλλά και άλλοι πιθανοί γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. “Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διερεύνηση των επιδράσεων του κιρκάδιου ρυθμού στις επιπτώσεις της έκθεσης στο κρύο στον μεταβολισμό του λίπους. Αυτή τη στιγμή μελετάμε εάν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις έκθεσης στο κρύο το πρωί βελτιώνουν την καρδιομεταβολική υγεία σε άτομα με παχυσαρκία. Τουλάχιστον, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η χορήγηση παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη στόχευση του μεταβολισμού των λιπιδίων”, λέει ο Dr. Brown.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.