Τραυματίστηκε στο κεφάλι και άρχισε να «βλέπει» τη μουσική!


Ένας μουσικός στο Τενεσί των ΗΠΑ βίωσε κάτι ασυνήθιστο όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι μετά από ατύχημα με μοτοσικλέτα.
Ο 66χρονος άρχισε να «βλέπει» τη μουσική και ταυτόχρονα έγινε πιο δημιουργικός μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι που υπέστη.

Ανάπτυξη συναισθησίας

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη (ΤΕΒ) που υπέστη ο άνδρας πυροδότησε την ανάπτυξη συναισθησίας, μιας σπάνιας νευρολογικής πάθησης που έχει ως αποτέλεσμα την ανάμειξη των αισθήσεων, έγραψαν οι γιατροί του σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurocase». Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι με συναισθησία βλέπουν συγκεκριμένα χρώματα ή σχήματα όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους.

Ο 66χρονος στο άκουσμα της μουσικής «έβλεπε» τις μουσικές νότες στο μυαλό του, όπως θα ήταν γραμμένες σε παρτιτούρες, κάτι που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν. Απέκτησε επίσης την ικανότητα να ονομάζει τις συγχορδίες μέσα σε ένα τραγούδι μόνο από την ακρόαση και μόνο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δημιουργικότητά του έφτασε στα ύψη και ένιωθε την ανάγκη να συνθέτει μουσική μέχρι αργά τη νύχτα.

ADVERTISING

«Έγραφα συνεχώς. Δεν μπορούσα να μην το κάνω», είπε στους γιατρούς.

Τα επεισόδια αυτά διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής συνέθεσε ένα έργο που αργότερα ξέχασε ότι είχε συνθέσει. Τα συμπτώματα του άνδρα εξασθένησαν καθώς ανάρρωνε από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Τρεις μήνες μετά το ατύχημά του, ανέφερε επίσης ότι τα γνωστικά προβλήματα είχαν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί.

Τι συνέβη

Περιπτώσεις ανθρώπων που ανέπτυξαν είτε συναισθησία είτε αυξημένη δημιουργικότητα μετά από εγκεφαλική βλάβη έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, αλλά η νέα περίπτωση είναι μία από τις πρώτες που αναφέρουν και τα δύο φαινόμενα σε έναν και μόνο ασθενή, έγραψαν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης. Αυτό υποδηλώνει ότι παρόμοιες νευρολογικές οδοί μπορεί να εμπλέκονται στις δύο καταστάσεις, πρόσθεσαν.

«Ενώ η TΕB συνήθως σχετίζεται με ‘αρνητικά’ αποτελέσματα, στα οποία οι λειτουργίες των ασθενών είναι μειωμένες, αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση που ανέδειξε ένα ‘θετικό’ αποτέλεσμα ενισχυμένης δημιουργικότητας και συναισθησίας», δήλωσε στο Live Science η συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Λιαλάνι Μέι Ακόστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς τονίζουν πως δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η εγκεφαλική βλάβη του άνδρα προκάλεσε άμεσα τη συναισθησία και την αυξημένη δημιουργικότητά του.

Μια υπόθεση είναι ότι η δημιουργική σκέψη συνδέεται με τη «γνωστική αναστολή», την ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερα νοητικά φίλτρα για να αποκλείσουν τις άσχετες πληροφορίες και αυτό τους επιτρέπει να κάνουν νέους συσχετισμούς, σύμφωνα με το Psych Central. Τα γνωστικά φίλτρα που κανονικά θα εμπόδιζαν ένα ερέθισμα, όπως ένας ήχος, να προκαλέσει μια άσχετη αίσθηση, δεν λειτουργούν τόσο καλά στα άτομα με συναισθησία. Ο 66χρονος μουσικός μπορεί να βίωσε ένα προσωρινό σύνδρομο αναστολής ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης, το οποίο πυροδότησε τη συναισθησία, κατέληξε η έκθεση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.