Ποια τρόφιμα χρειάζονται ψυγείο και ποια ντουλάπι


Το πού και για πόσο πρέπει να αποθηκεύονται τα τρόφιμα είναι κάτι, στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, όσο καλά και να νομίζουν ότι γνωρίζουν τα τρόφιμα και τις ανάγκες τους. Οπότε το δίπολο “ψυγείο ή ντουλάπι” διχάζει όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και ειδικούς.
Τα περισσότερα τρόφιμα θα έχουν μια ένδειξη για το πού πρέπει να φυλάσσονται και σε ποια θερμοκρασία, αλλά η Sylvia Anderson, μια βραβευμένη σύμβουλος υγιεινής και υγείας και ασφάλειας τροφίμων, μοιράζεται ορισμένα τρόφιμα στην ιστοσελίδα I News, που οι περισσότεροι αποθηκεύουν λάθος και πού να τα αποθηκεύσετε.

Βούτυρο
Παραδόξως, η ειδικός συνιστά ένα μέρος εκτός ψυγείου, μακριά από τη θερμότητα, το φως και τον αέρα, για τη φύλαξη του βουτύρου, για να μη χάσει τη μαλακή υφή του. Ωστόσο, δεν παραλείπει ότι η διατήρησή του βουτύρου στο ψυγείο μεγιστοποιεί την ασφάλεια και τη φρεσκάδα του.

Κέτσαπ και Μαγιονέζα
Μπορεί να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία συζήτησης, αλλά η ειδικός συνιστά πως η κέτσαπ και η μαγιονέζα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα, διαφορετικά θα χαλάσει τόσο η υφή όσο και η ποιότητα. Μην ξεχνάτε πως η μαγιονέζα περιέχει και αυγά.

Ψωμί
Το ψωμί δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο επειδή τα μόρια του αμύλου ανακρυσταλλώνονται αρκετά γρήγορα, λέει η διατροφολόγος Lisa Marley στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο. Αντίθετα, προτείνει σκιερό μέρος, όπως μια ψωμιέρα.

Αυγά
Τα ολόκληρα αυγά είναι καλό να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος, ιδανικά στο ψυγείο, μέχρι τη χρήση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το ασπράδι, που θέλει κατευθείαν ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Μαρμελάδα
Οι περισσότερες μαρμελάδες έχουν υψηλή δραστηριότητα νερού και οξύτητα, που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζεται η ανάπτυξη βακτηρίων, λέει η Marley. Επομένως, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε σε ένα σκιερό ντουλάπι, αλλά στο ψυγείο θα σας βοηθήσει να διαρκέσουν πιο πολύ.

Ντομάτες
Αν και οι ώριμες ντομάτες μπορούν να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, αυτό γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν εντός 2 ημερών. Αν έχετε πιο μακροπρόθεσμα πλάνα, πρέπει να τις βάλετε στο ψυγείο.

Μήλα και αχλάδια
Τα μήλα διατηρούνται περισσότερο στους -0,5 έως 2,5°C, επομένως το ψυγείο είναι η καλύτερη επιλογή. Το ίδιο ισχύει και για τα ώριμα αχλάδια, αλλά όχι για τα πιο άγουρα, που μπορούν να αποθηκευτούν και σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου ωριμάσουν.

Πατάτες
Οι πατάτες είναι γνωστό ότι αντέχουν πολύ, αλλά μόνο σε ξηρό, σκοτεινό μέρος, το οποίο να αερίζεται και να μην κρατά υγρασία, διαφορετικά θα φυτρώσουν. Οπότε μακριά από το ψυγείο!

Μπανάνες
Οι μπανάνες πρέπει ιδανικά να φυλάσσονται σε θερμοκρασία περίπου 12°C, σε χώρο με σκιά ή ντουλάπι που δεν έρχεται σε επαφή με το φως, αλλιώς ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Λεμόνια
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα για περίπου μια εβδομάδα εκτός ψυγείου, αλλά αν επιλέξετε την ψύξη η ζωή τους επιμηκύνεται κατά δύο έως τρεις εβδομάδες.

Αγγούρια
Τα αγγούρια διχάζουν τους ειδικούς, καθώς σε θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αποσυντεθούν πρόωρα, λόγω τραυματισμών. Αλλά εκτός ψυγείου, η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο μερικές μέρες. Αν ρωτάτε εμάς, θα σας προτείνουμε το ψυγείο.

Αβοκάντο
Η αποθήκευση του αβοκάντο εξαρτάται από την ωρίμανση. Αν είναι ώριμο, καλύτερα να το φυλάξετε στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, λέει η Marley. Αλλά αν είναι άγουρο, κρατήστε το εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει, κατά προτίμηση σε ηλιόλουστο μέρος.

Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα και τη φρεσκάδα, είναι καλύτερα να διατηρούνται στο ψυγείο, καθώς χάνουν τις βιταμίνες τους με την ωρίμανση.

Κρεμμύδια και σκόρδο
Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, καθώς θα μουχλιάσουν. Αντίθετα, επιλέξτε σκιερό μέρος που να αερίζεται. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο.

Σάλτσα σόγιας
Η σάλτσα σόγιας, λόγω των υψηλών επιπέδων αλατιού της, μπορεί να μένει στο ντουλάπι ακόμα και όταν είναι ανοιχτή. Οπότε η επιλογή είναι δική σας, μιας και οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής σόγιας συνιστούν το ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.