Προσοχή! Κίνδυνος δηλητηρίασης από κατεψυγμένα λαχανικά που πωλούνται σε μεγάλα Ελληνικά σουπερμάρκετ


Το Βέλγιο ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για την ανάκληση Mix λαχανικών της εταιρείας ARDO που εισάγεται και στην Ελλάδα και πωλείται από μεγάλα σουπερμάρκετ.
Στο προϊόν με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2025, εντοπίστηκαν «μούρα πατάτας» ή «καρπός πατάτας» ή «φρούτο πατάτας» ένας πράσινος καρπός που μοιάζει με ντοματίνι αλλά είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

Μετά την ανθοφορία, τα φυτά της πατάτας παράγουν μικρούς πράσινους καρπούς που μοιάζουν με πράσινα ντοματίνια, με το καθένα να περιέχει περίπου 300 σπόρους. Όπως όλα τα άλλα μέρη του φυτού εκτός από τους κόνδυλους, ο καρπός περιέχει το τοξικό αλκαλοειδές σολανίνη και επομένως είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Οι καρποί πατάτας παράγονται όταν τα φυτά έχουν ψυχρές θερμοκρασίες και αρκετό νερό.

Η σολανίνη είναι χημική ένωση που ανήκει στις σαπωνίνες, θεωρείται δηλητήριο και εμφανίζεται σε είδη Στρυχνοειδών του γένους Solanum, όπως την πατάτα (Solanum tuberosum), τη ντομάτα (Solanum lycopersicum) και τη μελιτζάνα (Solanum melongena). Η Σολανίνη έχει παρασιτοκτώνες ιδιότητες γι’ αυτό και θεωρείται φυσικό φυτοφάρμακο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, κυρίως όπου παρουσιάζεται το πράσινο χρώμα, όπως στις πατάτες, γι’ αυτό δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώνονται ωμές και κυρίως το σημείο που έχει πρασινίσει.

Στην ανακοίνωση της Βέλγικής εταιρείας ARDO αναφέρεται: Σε συμφωνία με την FASFC, η ARDO NV αποσύρει τα WOK MIX 2,5 kg και WOK MIX 1 kg της μάρκας Ardo από την πώληση και τα ανακαλεί από τους καταναλωτές λόγω της παρουσίας «μούρων πατάτας».

Το προϊόν διανέμεται σε 25 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία. Λουξεμβούργο. Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Η ανακοίνωση της ARDO

Η ARDO NV ζητά από τους πελάτες της να μην καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα και να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης από το οποίο αγοράστηκαν για να λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Όνομα προϊόντος: WOK MIX
Μάρκα: ARDO

– Βάρος: 1 kg
– Αριθμός παρτίδας: 243044
– Ημερομηνία λήξης (DDM): 08/2025
– Περίοδος πώλησης: από 15/02/2023
– Φύση συσκευασίας: τυπωμένη πλαστική σακούλα

– Βάρος: 2,5 kg
– Αριθμός παρτίδας: 243044
– Ημερομηνία λήξης (BDD): 02/2025
– Περίοδος πώλησης: από 16/02/2023
– Τύπος συσκευασίας: τυπωμένη πλαστική σακούλα

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.