Επίδομα λουτροθεραπείας: Ποιοι μπορούν να το πάρουν. Τα δικαιολογητικά για την αίτηση


Εγκύκλιο, με την οποία γίνονται γνωστά όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό επίδομα λουτροθεραπείας, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε σήμερα Τετάρτη (31/05) εγκύκλιο με τους δικαιούχους αποζημίωσης λουτροθεραπείας για το 2023.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται αναλυτικά στην εγκύκλιο, η αποζημίωση λουτροθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους, κατά τη διάρκεια της λουτρικής περιόδου, για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου και αφορά την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων.

Ποιοι μπορούν να πάρουν το επίδομα λουτροθεραπείας - Οι παθήσεις που καλύπτει

Δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις παρακάτω παθήσεις:

1. Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις: Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
Συστηματική σκλήρυνση.
Πολυμυοσίτιδα - δερματίτιδα.
Ρευματοειδής πολυμυαλγία.
Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού.
Αγγυλοποιητική και ψωριασική αρθρίτιδα.

2. Μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα

advertisement

3. Δερματοπάθειες

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.
 
Τα δικαιολογητα που χρειάζονται για να υποβάλλετε την αίτηση

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αποζημίωση λουτροθεραπείας είναι τα εξής:

- Γνωμάτευση ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, ήτοι ορθοπαιδικού, ρευματολόγου, δερματολόγου, φυσιάτρου. Στην γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από ορθοπεδικούς για τις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο. Γνωματεύσεις εκδίδονται από ιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ, Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

- Ιατρική γνωμάτευση θεράποντα καρδιολόγου (συμβεβλημένου ή μη), από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάσταση του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.

- Ψηφιακό αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.

- Επιπρόσθετα για τα ΑμΕΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησης του.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες των 15 λούσεων, θα αποδίδεται ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες λουτροθεραπείες κατ' αναλογία. Δικαιολογείται μία λουτροθεραπεία ανά ημέρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και δύο υποδείγματα γνωματεύσεων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.